123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
bijna 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Nieuwsbrief

Tutorial: Waterdichte vaas 3D-printen
3D-modellen van vazen zijn op internet volop te vinden. Maar om deze vazen stevig en waterdicht te 3D-printen blijkt vaak toch een uitdaging te zijn. In deze tutorial laten we u zien hoe u aan de hand van enkele instellingen het gewenste resultaat bereikt.

In de tutorial maken we gebruik van het opensource-programma Cura 15.04, vooraf ingesteld om standaard slice-opdrachten netjes te printen.

Allereerst beginnen we met het laden van het model. Via bekende websites met 3D-print ontwerpen zoals thingiverse.com hebben we een vaasmodel gedownload en geopend in de Cura software.


De vaas kan eventueel nog kleiner of groter geschaald worden. Bij het door ons gekozen model is dat niet nodig. Het lijkt erop dat het model nu massief is en dus niet bruikbaar als vaas. Aangezien we een 3D-geprinte vaas als doel hebben gaan we hier direct verandering in brengen.

De volgende stappen zorgen ervoor dat de vaas een open model krijgt:
 
 1. Vul in het veld "Fill Density (%)"  een 0 in en zorg ervoor dat "Solid infill top" is uitgeschakeld in de expert config.


   
 2. Open daarna de expert settings via het 'Expert menu' en zorg ervoor dat bij 'Black Magic' de optie 'Spiralize the outer contour' is ingeschakeld.   
 3. Om een goede, waterdichte bodem te krijgen moet de bodem dik genoeg zijn. Reken hiervoor met een vermenigvuldiging van de verticale laaghoogte. Met een laaghoogte van 0.3 mm zijn 0.9 of 1.2 mm geschikte waardes. 3 tot 4 bodemlagen zijn meestal voldoende.


   
 4. Een eerstelaaghoogte van 0.3 mm met een flow rate van 200% geeft het beste waterdichte resultaat.

   
  
Na het invoeren van al deze stappen zijn we klaar om de vaas te printen. Cura zal nu een gcode-bestand maken en de vaas zal een wanddikte krijgen van de ingestelde nozzle diameter (0.4 mm). Dit is meestal niet dik genoeg om de wand geheel waterdicht te krijgen. Bovendien voelt de vaas dan wat fragiel aan.
 
Het is daarom verstandig om de nozzle flow rate te verhogen naar 120%-200%.Hoe hoger de flow rate hoe langzamer er geprint dient te worden. Er moet immers meer filament per mm door de nozzle. Houd hier rekening mee. Voor het beste resultaat is een lagere printsnelheid hier altijd beter.
 
Vergeet niet om de juiste temperatuur in te stellen voor het materiaal waarmee geprint wordt. Vazen zijn het beste te printen met ons Real PETG filament, omdat dit materiaal van nature waterafstotend is en daarnaast een zeer mooi glimmend uiterlijk geeft. PETG-filament is bij 123-3D.nl in verschillende kleuren verkrijgbaar.
 

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!