123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Tips voor gebruik van de 3D pen

Tips voor gebruik van de 3D pen

3d print helpcentrum

3D PRINT HELPCENTRUM

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Tips voor gebruik van de 3D pen

Met deze handige tips kun u direct aan de slag met uw 3D pen. Van stencils zoeken tot het opbergen van de 3D pen; het komt allemaal aan bod!

 
3d pen tips
  Inhoudsopgave
 
Beginnen met de 3D pen: het eerste gebruik
Oefenen met de 3D pen
3D pen stencils zoeken
Hoe vind ik de juiste printtemperatuur voor de 3D pen?
3D pen filament verwijderen of verwisselen
Na gebruik: de 3D pen opbergen
Als het even niet lukt: probleemoplossing

Beginnen met de 3D pen: het eerste gebruik

In de doos:
 • 3D pen
 • Stroomadapter
 • Test-filament in 2 kleuren
 • Houder om de pen in te plaatsen
Voordat u begint is het belangrijk om te zorgen voor een goede werkplek. De 3D pen wordt erg heet en die kunt u dus niet zomaar ergens neerleggen. Zorg dat de houder stevig op tafel staat en dat u een ondergrond heeft waar gesmolten plastic op mag druipen (dus niet op de tafel zelf!). Een vel papier is bijvoorbeeld geschikt om op te oefenen. Nog prettiger is het werken op een snijmat.

Sluit de stroomadapter aan op de bovenkant van de 3D pen. De 3D pen begint met opwarmen. Als het opwarmen is voltooid, duwt u een uiteinde van een van de filamentrolletjes in de opening aan de bovenkant van de 3D pen en drukt u op de filament toevoer knop. U merkt het vanzelf wanneer de pen het filament naar binnen trekt. Nu komt het warme, zachte plastic binnen een minuut uit de punt lopen en kunt u beginnen met tekenen. Wij raden aan een gemiddelde snelheid te gebruiken bij het invoeren van filament, zodat dit gecontroleerd gebeurt.

Tips:
 • Zorg ervoor dat het eerste stukje plastic goed aan de ondergrond hecht, door de pen even stil te houden.
 • Zorg ervoor dat de penpunt nooit geblokkeerd is. Houd de punt dus een klein stukje van de ondergrond af (anders kan de punt verstoppen).
 • Er zijn 2 printstanden. Druk de knop 1x in voor de doorlopende stand; de pen blijft nu doorgaan totdat u de knop nogmaals indrukt. Druk de knop 2x in voor de korte printstand, u moet de knop hierbij de tweede keer ingedrukt houden. Zodra u de knop loslaat, stopt de pen.

Oefenen met de 3D pen

Als eerste project, raden we aan om te beginnen met een platte tekening. Het is tenslotte even wennen aan de manier van tekenen met een 3D pen. Zo kunt u direct verschillende snelheden uitproberen.
Het kan handig zijn om met potlood een eenvoudige tekening op papier te zetten. Een mooie, versierde letter is ook een leuk eerste project. Deze kunt u vervolgens met de 3D pen overtrekken. Houd de punt van de 3D pen daarbij dicht op het papier, maar zet de punt er niet helemaal tegenaan. Het gesmolten plastic moet altijd vrij uit de punt kunnen lopen. Is de eerste tekening gelukt en heeft u de werking van de pen onder de knie? Probeer dan eens verschillende platte onderdelen aan elkaar te zetten, waardoor een 3D object ontstaat. Oefen daarna met het tekenen in de lucht. 

3D pen stencils zoeken

U kunt natuurlijk zelf bedenken wat u tekent, maar er zijn ook kant-en-klare 3D pen stencils te vinden. Hiermee maakt u eenvoudig iets indrukwekkends. Ook op 123-3D.nl vindt u enkele sjablonen die u kunt printen op een A4-pagina. Vervolgens kunt u deze eenvoudig overtrekken om iets leuks te creëren, bijvoorbeeld de Eiffeltoren of een molen. Tip: gebruik overtrekpapier om het sjabloon over te trekken. Het is makkelijker om het hard geworden plastic los te trekken van overtrekpapier dan van gewoon papier.Bekijk alle 3D pen stencils hier

Hoe vind ik de juiste printtemperatuur voor de 3D pen?

De 3D pen PRO heeft 2 temperatuurinstellingen. Deze worden in de display van de pen weergegeven als PLA en ABS. Deze afkortingen verwijzen naar twee verschillende materialen. De temperatuur van PLA is lager dan de temperatuur van ABS.
 • Voor standaardkleuren 3D pen vulling gebruikt u de PLA temperatuur (=lager)
 • Voor transparante kleuren 3D pen vulling gebruikt u de ABS temperatuur (=hoger)
Zo herkent u een te lage printtemperatuur (switch naar ABS temperatuur):
 • Het plastic is niet helemaal gesmolten
 • Het plastic is zeer plakkerig
 • Het filament loopt vast in de pen en komt niet uit de penpunt
Zo herkent u een te hoge printtemperatuur (switch naar de PLA temperatuur):
 • Lijnen trekken lukt niet
 • Uw project zakt in elkaar
 • De 3D pen maakt een knetterend geluid
Een lagere temperatuur betekent dat het filament minder gesmolten uit de pen komt. Als het gesmolten plastic te zacht (of zelfs helemaal vloeibaar) is, dan wordt tekenen lastig. Wissel in dit geval naar de PLA stand voor een lagere temperatuur.

3D pen filament verwijderen of verwisselen

Na een tijdje wilt u de kleur waarmee u tekent wisselen. U moet het filament dat in de 3D pen zit eruit halen en vervolgens de nieuwe kleur erin stoppen. Hoe doet u dat?
 1. Zorg dat de 3D pen goed is opgewarmd (zo voorkomt u gebroken filament).
 2. Druk 3 seconden lang op de filament uitvoerknop (pijltje naar achteren).
 3. Het motortje in de pen begint te ratelen en duwt het filament naar achteren.
 4. Trek zachtjes aan het uiteinde van het filament totdat u dit er makkelijk uit kunt trekken.
 5. Druk nogmaals op de uitvoerknop om het motortje te stoppen.
 6. Knip het gebruikte filament recht af, zodat het dunnere uiteinde er helemaal vanaf is.
 7. U kunt nu het nieuwe filament plaatsen met de filament invoerknop, waarbij u ook dient te beginnen met een recht afgeknipt stuk.
Let op: maak een stuk filament niet volledig op, maar zorg dat er in elk geval een klein stukje uit de achterkant van de 3D pen blijft steken. Zo kunt u het filament altijd nog makkelijk verwijderen.

Na gebruik: de 3D pen opbergen

Haal het filament altijd uit de 3D pen voordat u de pen opbergt, ook als u de volgende keer verder wilt met dezelfde kleur. Het is niet goed voor de 3D pen als het filament afkoelt en hard wordt terwijl het in de pen zit. Na het verwijderen van het filament, knipt u het uiteinde recht af op het punt waar het filament de normale dikte weer heeft. Laat de 3D pen goed afkoelen voordat u deze teruglegt in de doos.

Als het even niet lukt: probleemoplossing

Het trekken van lijnen in de lucht lukt niet

Zorg ten eerste voor een goede hechting aan de ondergrond (snijmat, papier, of beter: overtrekpapier). Wanneer het filament goed gehecht is aan de ondergrond, kunt u de pen langzaam omhoog bewegen. Zakt het filament in elkaar? Volg dan onderstaande oplossingen.
 • Oplossing 1: printtemperatuur verlagen
  Wanneer de temperatuur te hoog is ingesteld, komt het filament te vloeibaar uit de 3D pen. Hierdoor stolt het filament minder snel en zakt het dus sneller ineen. Pas de temperatuur aan met de pijltjes naas het LCD-display.
   
 • Oplossing 2: ander materiaal instellen
  Gebruikt u de instelling ABS en is de temperatuur reeds op zijn laagst ingesteld (pijltje omlaag heeft geen effect meer)? Dan kunt u de pen opnieuw opstarten en switchen naar PLA. Met de materiaalkeuze 'PLA' kunt u voor lagere temperaturen kiezen.
   
 • Oplossing 3: langzamere bewegingen
  Het is belangrijk om de 3D pen met langzame bewegingen te verplaatsen, zodat het filament de tijd heeft om af te koelen en hard te worden. Zeker wanneer u vanaf het papier de lucht in gaat (bijvoorbeeld een lijn recht omhoog) dan is het belangrijk niet te snel te gaan. Houd de pen na het stoppen even stil voordat u deze weg trekt.
Tot slot: oefening baart kunst! Het eerste project zal misschien niet direct zijn wat u voor ogen had, maar door te blijven proberen zult u steeds beter kunnen aanvoelen welke beweging het beste resultaat oplevert.

Bekijk hier de handleiding van de 3D pen PRO

Heeft u een andere vraag?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden in bovenstaand overzicht? Bij 123-3D.nl zijn we elke dag bezig met 3D printen en vinden we het leuk om elke ontwikkeling te volgen. De kennis en ervaring die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, delen we graag met u in ons 3D print helpcentrum!
  Terug naar het 3D print helpcentrum