123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 3 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Algemene productinformatie

 • Veelgebruikte 3D-termen
  ABS ABS staat voor Acrylonitril-butadieen-stryeen en heeft olie als basis. ABS is een thermoplastic en wordt zacht als het verwarmd wordt. Na het afkoelen behoudt het zijn vorm; ideaal voor het 3D-printen van allerlei objecten.
   
  Antimicrobieel Een middel / stof waarmee de groei van micro-organismen zoals bacteriën wordt tegengegaan. Antimicrobieel filament is ideaal voor het printen van o.a. speelgoed, educatiemateriaal, keukenattributen etc.
   
  Bowden extruder Een extruder systeem waarbij de extruder niet direct op de hot end gemonteerd zit, maar het filament eerst via een slang (de PTFE-buis of "bowden tube") naar de hot end duwt. Het voordeel van een Bowden extruder is dat de 3D-printer minder gewicht hoeft te verplaatsen en daardoor sneller kan accelereren. Het nadeel is dat er vaak meer retraction moet plaatsvinden en dat er vaak geen flexibel filament gebruikt kan worden.
   
  Cold end Onderdeel van een extruder. De cold end is het gedeelte dat (vaak) fysiek boven de hot end zit en ervoor zorgt dat het filament (nog) niet begint te smelten.
   
  Drive gear Onderdeel van de extruder. De drive gear is herkenbaar aan kartels en / of scherpe tanden. Het wieltje dat het filament naar de cold end en hot end duwt.
   
  Dual extruder Een veel voorkomende term voor 3D-printers met een dubbele printerkop. Met een dual extruder is de 3D-printer is in staat om 2 kleuren of 2 verschillende materialen te printen.
   
  Extruder Onderdeel van de 3D-printer dat ervoor zorgt dat het filament naar de hot end wordt geduwd. De extruder perst als het ware het filament via de hot end uit de nozzle (printerkop). De extruder bevat een cold end en een hot end.
   
  FDM Fuse Deposition Molding is een 3D-printtechniek waarbij het object wordt opgebouwd door verschillende lagen aan elkaar te smelten.
   
  FFF FFF staat voor Fuses Filament Fabrication. FFF is identiek aan FDM, echter FDM is een handelsmerk van een grote 3D-printerfabrikant. De leden van het RepRap project hebben de term "FFF" bedacht om conflicten te voorkomen met de eigenaar van de term FDM.
   
  Filament Een draad van thermoplastic die door de extruder naar de hot end wordt geleid. Het filament wordt d.m.v. warmte vloeibaar gemaakt en via de nozzle als een dunne strook neergelegd op het printbed. Het filament is het verbruiksartikel van een 3D-printer.
   
  Greg's extruder De naam van een veel gebruikte cold end.

   
  Heated bed Een verwarmd print bed dat ervoor zorgt dat het geprinte object minder snel afkoelt. Een geleidelijkere afkoeling voorkomt het kromtrekken van het geprinte object. 
   
  HIPS HIPS staat voor High Impact Polystyrene. Polystyrene is wereldwijd een veel toegepast thermoplastic, o.a. gebruikt in wegwerpbekertjes, cd-hoesjes en levensmiddelenverpakkingen. HIPS filament voor 3D-printers bevat extra toevoegingen, waardoor het sterker is dan zuiver polystyrene.
   
  Hobbed bolt Onderdeel van de extruder. Een hobbed bolt is een type drive gear gemaakt van een stalen bout.
   
  Hot end De hot end is het gedeelte van de extruder waar het filament wordt gesmolten zodat het vloeibaar is en geprint kan worden.
   
  J Head Een J head is een bepaald type hot end (in de vorm van de J). Er zijn heel veel verschillende versies van de J head hot end gemaakt.
   
  Kapton tape Kapton tape is een plakbandtype dat bestand is tegen extreme temperaturen, van -260°C tot +400°C. Kapton tape wordt veel gebruikt in de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie. Bij 3D-printen wordt het gebuikt op het printbed, waar het zorgt voor een goede hechting.
   
  Megatronics Een zeer uitgebreid en doorontwikkeld elektronica bordje voor (zelfbouw) 3D-printers. Megatronics is ideaal voor de gebruiker die alles uit zijn 3D-printer wil halen.
   
  Minitronics Een elektronica bordje dat geschikt is voor de meeste 3D-printers. Minitronics heeft stappendrivers aan boord en biedt voor de meeste (zelfbouw) 3D-printers de juiste functionaliteit.
   
  Nozzle Het gedeelte van de hot end waar het filament geëxtrudeerd wordt. Vaak heeft de nozzle een zeer kleine opening <=0,5mm. De nozzle kan van de meeste hot ends worden verwisseld zodat er een ander spuitmondje gemonteerd kan worden.
   
  PETG Het materiaal PET (Polyethyleen tereftalaat) is bekend van de transparante statiegeld flessen (petflessen) en is volledig recyclebaar. PETG filament (PET gemodificeerd met glycol) is een zeer sterk en waterafstotend materiaal om mee te 3D-printen.
   
  PLA PLA staat voor PolyLactic Acid (polymelkzuur) en is een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic. PLA filament is gemaakt van biologisch afbreekbare, hernieuwbare grondstoffen en heeft van nature een transparant uiterlijk. Door het toevoegen van kleurstoffen kunt u 3D-printen met vele kleuren PLA filament.
   
  Pneufit Een industriële koppeling voor het koppelen van PTFE-buizen waar door middel van luchtdruk bewegingen worden gemaakt. Een pneufit koppeling wordt bij 3D-printers voornamelijk gebruikt voor het koppelen van de Bowden tube.
   
  PTFE-buis De buis waar een Bowden extruder mee gemaakt wordt. Een PTFE-buis is verkrijgbaar in verschillende diameters, voor verschillende type filament diameters.
   
  PVA PVA staat voor Polyvinyl Alcohol en is een (langzaam) biologisch afbreekbaar polymeer. Bij 3D-printen wordt PVA filament voornamelijk gebruikt voor het printen van ondersteuningsmaterialen.
   
  Servomotor Een apparaat om een mechanische beweging te regelen zonder directe mechanische verbinding. Anders dan een stappenmotor werkt een servomotor met een tegenkoppeling en probeert hij altijd naar de juiste positie te bewegen.
   
  Single extruder Een veel voorkomende term voor 3D-printers met een enkele printerkop. Met een 3D-printer met single extruder kan er met 1 kleur of materiaal geprint worden.
   
  Stappenmotor De motor die voor de bewegingen zorgt in een 3D-printer. Stappenmotoren werken in stapjes zodat de printerelektronica precies weet in welke positie ze staan. Mocht een stappenmotor geblokkeerd worden, waardoor hij stappen mist of overslaat, dan is de printer letterlijk de tel kwijt. Dit is een veel voorkomend probleem bij een te snel printende 3D-printer.
   
  Thermistor Een weerstand die extra temperatuurgevoelig is. Door deze te schakelen met een andere weerstand is het mogelijk om hier een temperatuursensor mee te maken. Een thermistor wordt gemonteerd op de hot end zodat de printerelektronica weet hoe heet de hot end is.
   
  Timing belt Een riem die zorgt voor de overdracht van beweging van de stappenmotor naar verschillende componenten binnen een 3D-printer.
   
  TPE TPE staat voor Termoplistisch Elastomer en is een algemene term voor plasticsoorten die een hoge elasticiteit hebben bij kamertemperatuur. TPE filament is exteem flexibel en sterk.
   
  Wade's extruder De naam van een veel gebruikte cold end. Een vergelijkbare versie is Greg's Extruder.
   


Terug Terug naar boven

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% BTW)
Laagste prijs garantie!