Chocolade gieten in een 3D-geprinte mal
Met een 3D-printer zijn leuke objecten te printen. Nog leuker is het als ze van chocolade zijn, want dan kunnen ze ook nog opgegeten worden. Hieronder laten we twee methodes zien om zelfontworpen, unieke chocolaatjes te creëren met een 3D-geprinte mal of een 3D-geprint losstaand figuurtje.
De volgende stappen beschrijven het proces voor het 3D-printen van een mal voor chocolaatjes.
Benodigde materialen:
- 3D-geprint object in de vorm van een gietmal
- Gietsiliconen (voedselveilig)
- Smelt-/kookchocolade
- Standaard keukenuitrusting
In dit voorbeeld gaan we zes 123inkt.nl-logo's in chocolade gieten. Om hier een mal voor te maken, printen we de gewenste vormen eerst met standaard filament. Langs elk logo is een rand toegevoegd die iets hoger ligt, waardoor de chocolade straks makkelijker te gieten is. Daarnaast is de volledige mal voorzien van een rand die hoger ligt dan de vormen. Wanneer we deze mal volgieten met siliconen, zullen de logo's volledig bedekt worden zodat een stevige bodem ontstaat om op te gieten.
Deze eerste mal kan geprint worden met
PLA- of
PETG-filament. Na het printen is het verstandig om de mal te controleren op eventuele filament-haartjes en los zittende deeltjes; deze willen we in de siliconen mal straks niet terugzien.
Tijd om de mal te gaan vullen met siliconen. Wij maken gebruik van Siliconen Culinair, speciaal voor voedseltoepassingen. Deze dienen we eerst te mengen. Voor het verkrijgen van de juiste mengverhouding (1:1) gebruiken we een weegschaal en/of een maatbeker.
Het gieten van de vloeibare siliconen in onze (zwarte) geprinte vorm gaat het beste met een zeer dunne straal. Zo kunnen eventuele luchtbellen ontsnappen en ontstaat een massief geheel. De siliconen dient binnen ongeveer een half uur te worden verwerkt.
Na ongeveer 3 uur is de siliconen hard genoeg om te ontmallen. Plaats de losse siliconen mal nog zo'n 1,5 uur in de oven op 120°C om eventuele gassen en geurtjes te laten verdwijnen.
Laat de mal afkoelen en maak deze goed schoon met veel water en een beetje zeep. De mal is nu klaar voor gebruik. Tijd om met de chocolade aan de slag te gaan!
Laat de chocolade langzaam smelten, bij voorkeur au bain-marie. Zorg ervoor dat er geen klontjes in de smeltende chocola ontstaan. Is het geheel gesmolten? Dan is het tijd om te gaan gieten. Dit doen wij met behulp van een standaard eetlepel.
Strijk de chocolade in de mal glad met een mes. Plaats de mal vervolgens in de koelkast om de chocolade te laten afkoelen. Na ongeveer 30 minuten is de chocolade hard geworden en kunnen de vormpjes voorzichtig uit de mal gedrukt worden. De gegoten chocolaatjes uit onze eigen 3D-geprinte mal zijn klaar.
Losstaand 3D-geprint figuurtje omzetten in chocolade
Hieronder laten we zien hoe een losstaand 3D-geprint object of figuur kan worden omgezet naar een chocoladefiguur, door gebruik te maken van een gietmal in een bekertje.
Benodigde materialen:
- 3D-geprint figuurtje
- Gietsiliconen (voedselveilig)
- Smelt-/kookchocolade
- Bakje of bekertje om in te gieten
Bij deze methode gaan we het figuurtje in een kartonnen bekertje plaatsen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het geprinte object niet gaat drijven wanneer we er siliconen over gieten. Het 3D-geprinte object dient daarom goed vast te zitten aan de bodem van het gietbakje of bekertje. Dit kan met een stukje filament. De beste methode om het object vast te zetten kan per object verschillen.
In dit voorbeeld maken we gebruik van een eenvoudig, maar leuk haasje. Onze 3D-printer heeft dit haasje met
PLA-filament geprint.
We hebben een stukje filament door de bodem van het gietbakje geprikt en dit vervolgens vastgesmolten aan de onderzijde van het geprinte object. Zo kan het haasje niet gaan drijven in de siliconen, maar blijft het op de bodem zitten. Zorg ervoor dat het gat aan de onderkant niet te groot wordt, want anders lekt de siliconen straks weg.
Het gieten en mengen gaat op dezelfde manier als eerder beschreven (mengverhouding 1:1). Zorg ervoor dat het object ook voldoende silicone boven zich heeft, zodat de mal niet te dunwandig wordt en hij straks makkelijk volgegoten kan worden.
Na het uitharden halen we de siliconen mal uit het bekertje. Snijd de siliconen voorzichtig in met een scherp mesje. Daarna kan het haasje of andere 3D-geprinte object worden verwijderd. Snijd de mal niet helemaal door; dit maakt het vullen van de mal lastig. Plaats de lege mal gedurende 1,5 uur in de oven op 120°C om hem helemaal uit te laten harden.
Voor het vullen gebruiken we een nieuw bekertje met een vul-opening aan de onderkant. Stop de lege siliconen mal in het nieuwe bekertje en druk deze goed aan. Nu is de mal gereed om te vullen met warme, gesmolten chocolade. Omdat de mal in het bekertje slecht een kleine opening heeft, gebruiken wij een injectiespuit voor het gieten van de chocolade.
Tip: maak de chocolade nooit te heet; zo wordt voorkomen dat er harde stukjes ontstaan.
Laat de mal in het bekertje zitten en plaats het bekertje in de koelkast om het geheel te laten afkoelen. Na zo'n 20 minuten is de chocolade afgekoeld en kan het uit de mal worden gehaald. Schud de mal uit het bekertje en haal het verse chocolade object uit de mal.