123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 3,5 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Alles weten over TPU filament?

3d print helpcentrum

3D PRINT HELPCENTRUM

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Wat is TPU filament?

TPU filament is een rubberachtig en semi-flexibel filamenttype dat veel gebruikt wordt in de industriële sector. Het is recyclebaar, slijtvast en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.  

Belangrijkste eigenschappen van TPU filament:

 • Mat materiaal
 • Beschikbaar in diverse kleuren
 • Bestand tegen olie, vetten en chemicaliën
 • Flexibel en veerkrachtig
 • Hittebestendig
 • Slijtvast
TPU filament op spoel

Bestel direct TPU filament
TPU (Thermoplastisch Polyurethaan) wordt gekenmerkt door zijn hoge elasticiteit en perfecte mate van buiging. Het heeft een printtemperatuur tussen de 220°C en 250°C en geeft het mooiste resultaat bij een lage printsnelheid van ongeveer 20 tot 30 mm/s.

TPU is een zacht en flexibel filament dat eenvoudiger te printen is dan flexibel TPE filament. Om te voorkomen dat het materiaal tijdens het 3D printen buigt of in de verkeerde richting geduwd wordt, dient u een direct drive extruder te gebruiken die het TPU filament zo veel mogelijk ondersteunt. Daarnaast heeft TPU een uitstekende laaghechting en vervormt het vrijwel niet tijdens het afkoelproces.

TPU is niet oplosbaar en bestand tegen olie, vetten en chemicaliën waardoor de toepassingsmogelijkheden eindeloos zijn. Ook is dit filament geschikt voor gebruik bij zowel lage als hoge temperaturen. Ideaal om bijvoorbeeld slijtvaste onderdelen als brandstofslangen mee te printen. Daarnaast is dit materiaal (net als TPE) ook geschikt voor het printen van smartphonehoesjes, schoenzolen en antislipobjecten.
 

Wat zijn de voor- en nadelen van TPU filament?

Voordelen TPU filament Nadelen TPU filament
Recyclebaar Lage printsnelheid
Hoge elasticiteit en treksterkte Minder geschikt voor Bowden extruders
Uitstekende slijtvastheid Niet geschikt voor het printen van 'bridges' (overhangende delen)
Bestand tegen olie, vetten en chemicaliën Hoge printtemperatuur
Heated bed is niet vereist dankzij de uitstekende laaghechting

 

Tips voor printen met TPU 3D filament:

 • Bewaar TPU altijd op een droge plek en bij voorkeur in een afgesloten zak met vochtvreters of silicagel om gaatjes in uw 3D prints te voorkomen. 
 • De hardheid van het TPU materiaal wordt aangeven op een shore schaal. Een hogere waarde geeft aan dat het materiaal harder / minder flexibel is. 
 • Gaat u zonder heated bed printen? Gebruik schilderstape of hechtspray voor een goede eerstelaaghechting. Zonder goede hechting aan het printbed is de kans op scheuren namelijk zeer groot wanneer het object gebogen of uitgerekt wordt.
 • De extruder dient het TPU filament zoveel mogelijk te ondersteunen, zodat het materiaal niet gebogen of in de verkeerde richting geduwd wordt. 
 • Voor het printen met TPU filament, kunt u het beste een direct drive extruder gebruiken. Wilt u met een Bowden extruder printen? Let er dan op dat het filament niet vastloopt tegen de wand van de Bowden buis.
 • Retraction van het filament moet uitgeschakeld of beperkt worden tot een zeer kleine afstand. Bekijk welke printerinstellingen nodig zijn voordat u met flexibel filament gaat printen.
 • Houd rekening met een iets langere printtijd. TPU kan alleen op lagere snelheid geprint worden.

TPU filament met verschillende eigenschappen: 

TPU filament met diameters van 1,75 mm en 2,85 mm kunt u eenvoudig online bestellen bij 123-3D.nl!


Bestel direct TPU semi-flexibel filament
Terug naar Alles over 3D filament

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% BTW)
Laagste prijs garantie!