123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Hoe is de 3D printer uitgevonden?

Hoe is de 3D printer uitgevonden?

3d print helpcentrum

3D PRINT HELPCENTRUM

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Hoe is de 3D printer uitgevonden?

Steeds meer werd het een wens om computertekeningen direct om te kunnen zetten in voorwerpen. Deze machine moest dus in drie verschillende dimensies kunnen printen, waardoor de naam van dit apparaat al snel duidelijk was: 3D printer.

Wanneer is de eerste 3D printer uitgevonden?

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen onderzoekers zich te verdiepen in het laagsgewijs opbouwen van objecten. In 1951 werd daar nog fotogevoelig hars voor gebruikt, deze werd uitgehard door er een mal op te leggen en het bloot te stellen aan licht.

In 1971 werd het licht vervangen door een laser en werd poeder gebruikt in plaats van hars. Het poeder werd zo laag voor laag neergelegd, waardoor complete objecten ontstonden. Nadat het Amerikaanse leger in de jaren ‘80 betrokken raakt, gaat het snel met de ontwikkelingen. De eerste échte 3D printer was in 1986 een feit. De Amerikaan Charles W. Hull wordt beschouwd als de uitvinder van de 3D printer zoals we hem nu kennen.    

Waar wordt een 3D printer voor gebruikt?

In beginsel werd een 3D printer vaak gebruikt om prototypes te bouwen. Echter, omdat vanaf het jaar 2000 de printers steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker werden, was dit apparaat ook ineens interessant voor hobbyisten. Zij hadden plots de mogelijkheid om te printen wat ze maar wilden, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Dat gaf enorm veel vrijheid en was in de praktijk vaak goedkoper.

De medische wereld ging vanaf ongeveer 2010 gebruikmaken van de 3D printer. Zo zijn er al organen en bloedvaten geprint, die echt kunnen functioneren in het menselijk lichaam. Verder is de voedselindustrie aan het experimenteren met 3D printers. Zo is er een bedrijf in Eindhoven dat voedingswaren verkoopt, die gebouwd zijn met een 3D printer. Denk aan taarten of chocola bijvoorbeeld.

Tot slot worden 3D printers ook ingezet in de huizenmarkt. Hoewel u dit misschien niet zou verwachten, kunnen complete huizen geprint worden met een krachtige 3D printer. In de Verenigde Staten staan al huizen die 3D geprint zijn.

In vergelijking met 2000 zijn 3D printers alleen maar beter en goedkoper geworden. Zo hebben heel veel mensen tegenwoordig ‘gewoon’ thuis een 3D printer staan. Er kunnen bijvoorbeeld handige gebruiksvoorwerpen mee geprint worden: van handvatten tot aan telefoonhoesjes tot aan vazen. Ook wordt een 3D printer vaak gebruikt voor het printen van personages van bordspellen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe kom ik aan inspiratie voor mijn 3D prints?

Er zijn diverse platformen en online fora waar u inspiratie kunt opdoen voor 3D prints. Zo is Thingiverse welbekend en zijn op Pinterest veel 3D voorbeelden te vinden. Daarnaast delen enthousiaste gebruikers in verschillende communities hun ervaringen en creaties. Ook worden tips uitgewisseld om nog betere resultaten te behalen. Uiteraard kunt u op 123-3D.nl de nodige voorbeelden vinden, die vaak gerelateerd zijn aan een specifiek thema. Bekijk op deze pagina verschillende creaties.

Heeft u een andere vraag?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden in bovenstaand overzicht? Bij 123-3D.nl zijn we elke dag bezig met 3D printen en vinden we het leuk om elke ontwikkeling te volgen. De kennis en ervaring die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, delen we graag met u in ons 3D print helpcentrum!
  Terug naar het 3D print helpcentrum
Terug naar achtergrond 3D printer