123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Curling: De randen en hoeken van mijn 3D print trekken krom

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Curling: De randen en hoeken van mijn 3D print trekken krom

Merkt u tijdens of na het printen dat de randen en hoeken van uw 3D print kromtrekken? Dan wordt dit meestal veroorzaakt doordat het filament niet snel genoeg afkoelt bij het verlaten van de nozzle. We noemen dit ook wel overheating. Een andere verklaring is dat de print niet goed kan hechten op het printbed waardoor de hoeken omhoog krullen. Dit wordt ook wel warping genoemd.

Hoe kunt u curling oplossen of voorkomen?

Curling, oftewel het kromtrekken van de randen van uw 3D print, heeft verschillende oorzaken. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke aandachtspunten en de meest voorkomende oorzaken én oplossingen.
 • Zorg voor een goede hechting van de eerste laag

  Merkt u direct na het printen van de eerste laag dat de randen omhoog krullen? Dan kan dit veroorzaakt worden doordat de print niet goed aan het printbed hecht. Zorg er daarom altijd voor dat uw printbed vlak en uitgelijnd is en dat u gebruikmaakt van een hechtspray. Meer informatie over een goede hechting van de eerste laag vindt u .
 • Zorg voor een goede koeling

  De meest voorkomende oorzaak bij curling is overheating. Dit betekent kort gezegd dat het plastic filament niet snel genoeg afkoelt. Om dit te voorkomen, verhoogt u de instellingen van uw ventilator, zodat het filament sneller afkoelt. Heeft uw printer geen ventilator? Dan raden wij u aan om een externe ventilator op de extruder te monteren of een handmatig bedienbare ventilator aan te schaffen.
 • Verlaag de printtemperatuur

  Als u na het aanpassen van de ventilator nog steeds last heeft van curling, kan het zijn dat u op een te hoge temperatuur print of dat het heated bed te warm staat. Wij raden u in dit geval aan om de printtemperatuur (of heated bed temperatuur) in stappen van vijf tot tien graden te verlagen zodat het filament sneller afkoelt.
 • Print op een lagere snelheid

  Verlaag uw printsnelheid zodat iedere individuele laag meer tijd krijgt om af te koelen, voordat de volgende laag geprint wordt. Dit is vooral relevant bij het printen van kleine objecten waarbij iedere printlaag slechts enkele seconden in beslag neemt. Breng in dit geval de algehele printsnelheid omlaag, of stel een ‘speed override’ in, zodat lagen die minder dan vijftien seconden nodig hebben, automatisch op een lagere snelheid geprint worden.
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!