123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Under-extrusion: mijn 3D printer extrudeert niet genoeg filament

Under-extrusion: mijn 3D printer extrudeert niet genoeg filament

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Under-extrusion: mijn 3D printer extrudeert niet genoeg filament

Indien dit het geval is, kunt u stellen dat uw 3D printer under-extrusion vertoont. Dit kunt u herkennen doordat de lagen in uw print gaten vertonen, wanneer er lagen ontbreken of de lagen te smal zijn. Under-extrusion is kort gezegd wanneer de 3D printer niet genoeg extrudeert (het uitpersen van filament). Oftewel, uit de printkop komt niet genoeg plastic om de print solide te maken. 

Is er sprake van under-extrusion?

Het is mogelijk om te testen of uw printer problemen heeft met under-extrusion. Dit doet u door een simpele, kleine kubus te printen met minimaal 3 omtreklijnen. Hiervoor is een grootte van 20 mm al genoeg. Wanneer de omtreklijnen gaten vertonen, is er sprake van under-extrusion.

Wat zijn de oorzaken van under-extrusion?

Under-extrusion kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben wij de verschillende oorzaken omschreven.
 • Onjuiste filament diameter

  Een veelgemaakte fout is dat het verkeerde formaat filament in de 3D printer zit. Het is van belang dat u let op de diameter van het te gebruiken filament. Bij veel verpakkingen staat de diameter op de omslag, maar u kunt deze ook zelf opmeten. De instellingen van uw 3D printersoftware laten zien of het formaat filament wordt herkend. De meestgebruikte diameter afmetingen filament zijn 1.75 mm en 2.85 mm.
 • Verhoog de extrusievermenigvuldiger

  Gebruikt u het juiste formaat filament, maar heeft u nog steeds problemen? Een andere oplossing is het verhogen van de extrusion mulitplier, zodat de 3D printer meer filament gebruikt. Probeer dit in stappen van 2,5% per keer, totdat u het juiste percentage heeft gevonden. Zorg er echter voor dat u onder een totaal van 115% blijft, anders zullen er andere problemen ontstaan.
 • Verhoog de printtemperatuur

  Een te lage printtemperatuur kan ervoor zorgen dat het filament niet goed smelt. De 3D printer zal dit compenseren, door het materiaal met een hogere druk te printen. Door de te lage temperatuur en te hoge druk kan under extrusion optreden. Probeer de juiste temperatuur te bereiken door de temperatuur herhaaldelijk te verhogen met 5 graden, totdat de juiste temperatuur is bereikt.

Andere problemen die kunnen leiden tot under extrusion zijn een verkeerd gerolde filamentspoel, een verstopping in de printkop (nozzle), de printsnelheid of een onderbroken pad van de spoel naar de extruder. Wanneer de printkop of nozzle verstopt zit kunt u deze proberen schoon te maken. Lukt dit niet, dan kunt u gemakkelijk bij 123-3D een nieuwe printkop bestellen.


Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: