123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Het filament blijft niet plakken aan het printbed

Het filament blijft niet plakken aan het printbed

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Het filament blijft niet plakken aan het printbed

Om ervoor te zorgen dat het object goed geprint kan worden, is het belangrijk dat de eerste laag goed vastzit aan het oppervlak (bed) van de printer. Als dit niet het geval is, ontstaan later problemen. Het niet blijven plakken van filament kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken en direct de bijbehorende oplossing. 

Het bed is niet vlak

Omdat veel printers een verstelbaar bed hebben dat geregeld wordt door meerdere schroeven of knoppen, kan het gebeuren dat het printbed niet vlak/waterpas is. Als de eerste laag van de print niet goed blijft plakken, controleer dan eerst of hier iets mee aan de hand is. Een perfecte eerste laag creëren lukt alleen als het bed volledig waterpas is.

De nozzle begint te ver weg van het printoppervlak

Als de nozzle te ver van het oppervlak begint met printen, wordt het filament niet tegen het bed aangedrukt. U kunt dit probleem eenvoudig oplossen door het bed handmatig te verhogen of door het gebruik van G-Code offsets in uw 3D-printersoftware. Met deze offsets kunt u de Z-as zeer fijn afstellen zonder dat de hardware gewijzigd hoeft te worden. Wees wel voorzichtig met het maken van aanpassingen. Omdat een laag van de print vaak maar 0,2 mm dik is, kan een kleine aanpassing een groot verschil maken..

De eerste laag wordt te snel geprint

Het is belangrijk dat de eerste laag filament zich goed kan hechten aan het printbed voordat u aan de volgende laag begint. Daarom kan het handig zijn om de eerste laag op een lagere snelheid te printen. Vaak heeft de printersoftware hier een speciale functie voor. U kunt dit dan zo instellen dat de eerste laag bijvoorbeeld 40% langzamer wordt geprint dan de rest van het object.  

Temperatuurinstellingen

Als filament afkoelt van een warme temperatuur naar een koelere temperatuur, heeft het de neiging om te krimpen. Het printbed "krimpt" niet mee en hierdoor kan de eerste laag loskomen. Als de eerste laag goed vastzit, maar later toch loslaat, kan dit aan de temperatuurinstellingen liggen. Om dit te voorkomen wordt er bij materialen die een hoge temperatuur nodig hebben voor het printen, zoals ABS, vaak een heated bed gebruikt. Dit verwarmde printbed zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft en de eerste laag dus niet krimpt en hierdoor loslaat. Bij het kiezen van de temperatuur kunt u ervan uitgaan dat voor PLA 60-70 graden de ideale temperatuur is. Voor ABS is dit 100-120 graden. In uw printersoftware gebruikt u het tabblad "Temperatuur" om dit in te stellen.    

Maakt u gebruik van een koelventilator? Probeer deze dan de eerste paar lagen uit te schakelen, zodat deze lagen niet te snel afkoelen. Ook hiervoor kunt u de printersoftware gebruiken, specifiek het tabblad "Koeling". Stel hier twee setpoints in: bij laag 1 moet de ventilatorsnelheid 0% zijn, vanaf bijvoorbeeld laag 5 kan deze weer 100% worden. 

Het oppervlak van het printbed

Controleer voordat u gaat printen of het oppervlak schoon is en ga voor de zekerheid met wat water of alcohol over het printbed. Sommige 3D-printers hebben een printbed dat gemaakt is van materiaal waar specifieke soorten filament goed op blijven plakken, zoals een BuildTak laag voor PLA of een speciaal soort glas voor ABS. Als dit niet zo is bij uw 3D-printer, zijn er veel mogelijkheden om er alsnog voor te zorgen dat het filament goed blijft plakken aan het printbed. PLA blijft bijvoorbeeld goed zitten bij het gebruik van schilderstape en voor ABS kunt u het Kapton tape gebruiken. Een tijdelijke lijmspray zoals de hechtspray van 3DLAC biedt ook een uitstekende bedhechting. 

Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: