123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • De lagen van mijn 3D print splijten en scheiden van elkaar

De lagen van mijn 3D print splijten en scheiden van elkaar

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

De lagen van mijn 3D print splijten en scheiden van elkaar

Een 3D print is opgebouwd uit een heleboel lagen die aan elkaar hechten en vormen zo één geheel. Het kan gebeuren dat de lagen niet goed aan elkaar hechten en hierdoor loslaten van elkaar. Wanneer deze lagen van elkaar scheiden, ontstaat er een spleet of barst tussen de lagen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze layer separation en splitting  in de 3D print.

Hoe voorkomt u laagscheiding en splitsing?  

We lichten de twee meestvoorkomende oorzaken van layer separation en splitting uit. Hierbij kijken we ook naar mogelijke oplossingen voor deze problemen.

 • Laaghoogte is te groot

  De lagen die u print, moeten goed tegen elkaar aan geperst worden, zodat ze aan elkaar kunnen hechten. Als standaardregel kunt u aannemen dat de laaghoogte in elk geval 20% kleiner moet zijn dan de diameter van de nozzle, ofwel de printkop. Indien dit niet het geval is, zullen de lagen niet goed hechten aan de laag waar hij op wordt geprint.
  Merkt u dus dat de lagen niet goed hechten en los beginnen te laten, dan is dit een van de eerste oorzaken die u kunt bekijken. Wanneer de verhoudingen correct zijn, probeer dan het probleem op te lossen door de instellingen voor de laaghoogte te verlagen, totdat u merkt dat de lagen goed aan elkaar hechten. 
 • Printtemperatuur is te laag

  Wanneer u er zeker van bent dat de laaghoogte niet te hoog is, zou de oorzaak van het probleem bij de printtemperatuur kunnen liggen. Wanneer het filament niet heet genoeg wordt geprint kunnen de lagen niet goed aan elkaar hechten en hierdoor van elkaar af gaan staan. Controleer altijd goed of de printtemperatuur geschikt is voor het filament dat u gebruikt. Afhankelijk van de materiaalsoort kan de gewenste temperatuur afwijken. Verhoog de printtemperatuur om te zien of het de hechting verbetert.
 • Printsnelheid te hoog

  Ook is het van belang rekening te houden met de printsnelheid ten opzichte van de temperatuur. Wanneer de printkop te snel over de lagen beweegt, heeft het plastic geen tijd om goed aan de voorgaande laag te hechten. Probeer de printsnelheid te verlagen met stappen van 10 mm per seconde. 

Wanneer deze oplossingen niet werken en u heeft uw 3D printer in een open ruimte staan, kan het omheinen van de printer ook helpen. Hierdoor blijft alle warmte bij de printer en voorkomt u dat eventuele tocht ervoor zorgt dat het materiaal niet goed kan hechten. Het repareren van een print met spleten kan ook worden opgelost door een coating aan te brengen op uw print.
 

Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: