123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Het filament vervormt door oververhitting

Het filament vervormt door oververhitting

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Het filament vervormt door oververhitting

Behouden uw prints niet hun vorm tijdens het printen? Dan kan het zijn dat u last heeft van overheating. Een fenomeen waarbij het filament een te hoge temperatuur bereikt tijdens het 3D printen. Bij een te hoge temperatuur wordt het filament vloeibaarder dan gebruikelijk waardoor het de ruimte krijgt om van vorm te veranderen, voordat het afgekoeld is. Overheating wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van onjuiste instellingen en is eenvoudig op te lossen.

Hoe herkent u overheating?

Wanneer 3D experts refereren aan overheating, bedoelen zij dat het filament niet snel genoeg afkoelt na het verlaten van de nozzle waardoor de print kan vervormen en inzakken. 
U kunt 3D prints met overheating herkennen aan de volgende kenmerken:
 

Slechte printlaaghechting waardoor
een soort ‘spaghetti’ ontstaat
(ook wel stringing of oozing genoemd)
 

De print is uit verhouding of vervormd
 

Details zijn nauwelijks zichtbaar
 
 

Hoe kunt u overheating oplossen of voorkomen?

Overheating kan verschillende oorzaken hebben. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke aandachtspunten en de meest voorkomende oorzaken én oplossingen.
 • Zorg voor een goede ventilatie

  De meestvoorkomende oorzaak bij overheating is dat het plastic filament niet snel genoeg afkoelt. Om dit te voorkomen, kunt u de instellingen van uw ventilator hoger zetten, zodat het filament sneller afkoelt. Heeft uw printer geen ventilator? Dan raden wij u aan om een externe ventilator op de extruder te monteren of een handmatig bedienbare ventilator aan te schaffen. Daarnaast kunt u voor sommige printers zelf een ventilator mond upgrade printen!
 • Verlaag de printtemperatuur

  Als u na het aanpassen van de ventilator nog steeds last heeft van overheating, kan het zijn dat u op een te hoge temperatuur print. Wij raden u in dit geval aan om de printtemperatuur in stappen van vijf tot tien graden naar beneden bij te stellen zodat het filament sneller afkoelt.
 • Print op een lagere snelheid

  Als uw printsnelheid te hoog staat, kan het zijn dat de laag niet genoeg afkoelt voordat de volgende laag geprint wordt. Dit is vaak het geval bij het printen van kleine objecten waarbij iedere laag slechts enkele seconden duurt. Los dit op door de hele printsnelheid omlaag te brengen, of door een ‘speed override’ in te stellen, zodat lagen die minder dan vijftien seconden nodig hebben, automatisch op een lagere snelheid geprint worden.

Als niets anders helpt

Heeft u hierna nog steeds last van overheating? Dan raden wij aan om hetzelfde object dubbel te printen zodat de print meer tijd in beslag neemt. Een langere printtijd betekent namelijk dat iedere laag automatisch ook meer tijd heeft om af te koelen. Hiermee kunnen we geen perfecte print garanderen, maar het verhoogt uw kansen wel aanzienlijk!
 Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: