123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • De lagen van mijn 3D print zijn verschoven

De lagen van mijn 3D print zijn verschoven

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

De lagen van mijn 3D print zijn verschoven

Lijkt het alsof het onderste gedeelte van uw 3D print op een ander startpunt geprint is dan de bovenste helft? Dan heeft uw printer waarschijnlijk last van layer shifting. Dit fenomeen ontstaat wanneer de printkop tussentijds een andere startpositie inneemt. 

Hoe kunt u layer shifting oplossen of voorkomen?

Wanneer uw printkop tussentijds een nieuwe startpositie definieert, heeft dit meestal een motorische, mechanische of elektrische oorzaak. Zo kan het zijn dat de motor de printsnelheid niet bij kan houden of dat bepaalde onderdelen onjuist gemonteerd zijn.
 • Verlaag de printsnelheid

  Indien u op een zeer hoge snelheid print, kan het zijn dat de motor het tempo niet bij kan houden. Als dit het geval is, hoort u een klikgeluid tijdens het printen. Vanaf het moment dat u dit geluid hoort, zullen de volgende lagen op de verkeerde positie geprint worden. Verlaag zowel de ‘Default Printing Speed’ als de ‘X/Y Axis Movement Speed’ met 50% om dit probleem op te lossen.
 • Controleer de belts

  De meeste 3D printers gebruiken riemen waarmee de motor, de positie van de printkop aandrijft. Wanneer deze riemen te veel of te weinig spanning hebben kunnen er problemen ontstaan met het positioneren van de printkop. Controleer daarom of de belts de juiste spanning hebben. Idealiter zijn de riemen dusdanig gespannen dat ze niet kunnen slippen, maar niet zo strak dat dat het systeem niet meer kan ronddraaien. Bij twijfel neemt u het beste contact op met de leverancier.
  Daarnaast zijn de meeste 3D printers ook voorzien van een set riemen die worden aangedreven door katrollen. Deze katrollen zijn bevestigd aan de stappenmotor met een kleine rooischroef. Wanneer deze schroef niet goed aangedraaid is, draaien de katrollen niet gelijk met de motor waardoor er wederom problemen kunnen ontstaan bij het positioneren van de printkop.
 • Controleer of er een elektrische storing is

  Indien het probleem hierna nog steeds aanhoudt, kan het zijn dat de oorzaak van elektronische aard is. Denk hierbij aan het oververhitten van de motor driver waardoor het systeem tijdelijk uitslaat. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er te weinig stroom naar de motor wordt toegevoerd waardoor deze onvoldoende kracht heeft om te draaien. 
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: