123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Mijn 3D print heeft vibraties of golven in de printlagen

Mijn 3D print heeft vibraties of golven in de printlagen

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Het oppervlak van mijn 3D print heeft een golvend patroon

Indien het oppervlak van uw 3D print gekenmerkt wordt door een golvend patroon, heeft u last van ‘ringing’. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door vibraties tijdens het 3D printen en/of een instabiel, wiebelend frame.

Hoe kunt u ringing oplossen of voorkomen?

Wanneer uw 3D printer plots van printrichting wisselt kan dit leiden tot trillingen die vaak terug te zien zijn in uw 3D print als een golvend patroon. Dit patroon is het best zichtbaar bij scherpe randen en hoeken. Hieronder behandelen wij een aantal mogelijke oorzaken en oplossingen voor dit probleem.
 • Verlaag de printsnelheid

  Wanneer u op een hoge snelheid print (>70 mm/s), kan het zijn dat uw printer dit tempo moeilijk kan bijbenen. De extra kracht die nodig is voor het maken van bepaalde bewegingen, veroorzaakt trillingen die het golvende patroon in uw 3D print verklaren. Los dit probleem op door zowel de printsnelheid te verlagen bij de ‘default printing speed’ als de ‘X/Y axis movement speed’.
 • Verlaag de acceleratie settings

  De firmware van uw 3D printer reguleert en voorkomt abrupte veranderingen in de printrichting door middel van zogenaamde ‘acceleration controls’. Deze instelling zorgt ervoor dat uw printer langzaam en gecontroleerd snelheid opbouwt en afneemt ter voorkoming van trillingen. Verlaag daarom de acceleration settings in uw firmware om ringing te voorkomen of te verminderen.
 • Controleer uw mechanica

  Trillingen kunnen ook veroorzaakt worden door losse schroeven of afgebroken beugels. Probeer daarom tijdens het printen de herkomst van de trillingen te traceren om zo het probleem op te lossen.
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: