123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Warping: mijn 3D print trekt krom en vervormt

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Warping: mijn 3D print trekt krom en vervormt

Bij grotere 3D prints komt het wel eens voor dat de eerste lagen kromtrekken en vervormen. Ondanks dat ze in eerste instantie goed aan het printbed bleven kleven, kan het gebeuren dat het materiaal uiteindelijk loslaat en zo uw hele 3D print verpest. Dit komt het meest voor bij hele grote, of hele lange onderdelen van de 3D print, waarbij ook met materialen wordt gewerkt die een hoge temperatuur vereisen. Dit probleem wordt warping genoemd.

Wat zijn de oorzaken van warping?

Wanneer uw 3D print loslaat van het printbed en vervormt of kromtrekt, heeft dit vaak te maken met het materiaal waarmee u print. Een van de belangrijkste oorzaken is dat het plastic te snel of ongelijk afkoelt en daardoor krimpt. Print u bijvoorbeeld met ABS op 230 graden, dan krimpt het tijdens het afkoelen naar kamertemperatuur zo’n 1,5%. Hoe groter het onderdeel dat u print, hoe groter het effect van het krimpen. Zo krimpt plastic tijdens het afkoelen laag voor laag, met als uiteindelijk resultaat dat de 3D print kromtrekt en loslaat van het printbed.

Oplossingen voor warping

Er zijn verschillende manieren om warping te voorkomen. De meestvoorkomende oplossingen zullen we voor u omschrijven.
 • Een verwarmd printbed

  Om warping te voorkomen kunt u kijken naar de instellingen van uw printbed. De meeste 3D printers zijn voorzien van een printbed dat opgewarmd kan worden. Hierdoor daalt het percentage plastic dat krimpt tijdens het afkoelen. Voor materialen zoals ABS zet u het printbed op een temperatuur van 100-120 graden. De temperatuur van het printbed is aan te passen in de software instellingen. Heeft u geen heated bed? Dan biedt 123-3D upgrades aan voor diverse printers.
 • Deactiveer de koelventilator

  Wanneer u werkt met materialen zoals ABS, waarbij afkoelen kan resulteren in het vervormen van uw 3D print, is de temperatuur van belang. Hierdoor kunt u ervoor kiezen om de koelventilator uit te zetten, tijdens het printen met dergelijke materialen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal langer warm blijft, wat de kans op vervorming of kromtrekking verkleint.
 • Zet een verwarmde behuizing om de 3D printer

  Een verwarmd printbed zorgt ervoor dat de onderste lagen van uw 3D print warm blijven, maar bij hoge projecten zullen de bovenste lagen niet verwarmd worden. Een behuizing om uw 3D printer zorgt ervoor dat de temperatuur rondom uw 3D print te controleren is. Sommige printers zijn van zichzelf al voorzien van een behuizing. De behuizing zorgt er ook voor dat uw 3D print niet wordt beïnvloed door factoren van buiten. Zorg ervoor dat tijdens het printen de deuren van de behuizing gesloten blijven, zodat de warmte niet kan ontsnappen. 

Brims en rafts

Wanneer bovenstaande oplossingen niet helpen, kunt u proberen een brim of een raft te gebruiken om het probleem van warping te voorkomen.
 • Brim

  Een brim wordt om de 3D print heen geprint en kunt u zien als de fundering van uw project. Doordat de brim om uw print heen wordt geprint gaat dit gedeelte krullen en blijft uw project onaangetast.
 • Raft

  Een raft is te zien als een soort vlot voor uw 3D print en helpt warping en het niet goed hechten aan het printbed te voorkomen. U kunt een raft zien als een ondergrond voor uw 3D print. Op deze ondergrond begint u met het printen van uw 3D print. Een raft zorgt voor een stevige hechting aan het printbed en verkleind de kans op warping.
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!