123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De afmetingen van mijn 3D print lijken af te wijken

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

De afmetingen van mijn 3D print lijken af te wijken

Lijken de maten van uw 3D print af te wijken van de opgevoerde maten in uw slicer software? Dan kan het zijn dat er afwijkingen in de dimensional accuracy zitten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat vooral aan het licht komt bij het printen van kleine onderdelen die perfect moeten passen en bijvoorbeeld een industriële toepassing hebben. 

Hoe zorgt u voor een correcte dimensional accuracy?

De afmetingen van uw 3D print worden door verschillende factoren beïnvloed. Dit betekent dat u de dimensional accuracy zelf kunt verbeteren door rekening te houden met een aantal cruciale instellingen.
 • Uitlijning van de nozzle

  Het is van groot belang dat uw nozzle op de juiste hoogte van het printbed is uitgelijnd. Print u namelijk een lijn van 0.2 mm terwijl de nozzle op slechts 0.1 mm afstand van het printbed staat, dan wordt de printlaag groter dan de bedoeling is. Dit werkt door in de resterende lagen, waardoor de gehele print groter zal uitvallen. Zorg daarom altijd voor een perfecte eerste printlaag.
 • Kalibratie van uw extruder

  Zorg ervoor dat uw extruder op de juiste wijze gekalibreerd is zodat u geen last krijgt van under of over extrusion. Bij under extrusion wordt er te weinig filament geëxtrudeerd waardoor uw print gaten zal vertonen. Bij over extrusion wordt er juist teveel filament geëxtrudeerd, waardoor uw print een bobbelig, oneffen oppervlak zal vertonen. Enkel bij precies de juiste hoeveelheid filament zal de dimensional accuracy correct zijn. Lees meer over het kalibreren van uw extruder in ons artikel over 3D printer kalibratie.
 • Pas de ‘horizontal size compensation’ aan

  Heeft u bovengenoemde stappen doorlopen en merkt u dat ongeacht het formaat van uw print, deze altijd 0.1 mm groter is? Dan kunt u de waarde van de ‘horizontal size compensation’ of ‘XY compensation’ aanpassen naar -0.1 mm zodat uw 3D object de juiste afmetingen zal hebben. Is de print juist kleiner? Dan dient de waarde positief te zijn.
 • Pas de schaal aan

  Indien de dimensional inaccuracy groter wordt, naarmate het object ook groter wordt. Heeft dit te maken met de printtemperatuur en het filament dat u gebruikt. Van een aantal filamenttypen zoals ABS is bekend dat het krimpt tijdens het afkoelen. Meet daarom het krimppercentage door de afwijking te delen door de totale grootte en pas de schaal aan. 
  Voorbeeld: bij een object van 20 mm dat 0.1 mm krimpt is het krimppercentage: 0.1/20 x 100% = 0.5%. De nieuwe schaal wordt dan 100.5%
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!