123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Mijn filament lijkt beschadigd door het printen

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn filament lijkt beschadigd door het printen

Missen er stukken uit uw filament en vindt u regelmatig plastic schaafsels wanneer u met uw 3D printer in de weer bent geweest? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk last van ‘grinding filament’. In dit geval worden stukjes van het filament weggebeten door de drive gear en kan de extruder weinig tot geen grip krijgen op het materiaal. Het filament lijkt hierdoor weg te slippen en zal waarschijnlijk under extrusion (link naar pagina) veroorzaken in uw 3D prints.

Hoe herkent u grinding filament?

Wanneer u gaat printen, wordt het filament door de drive gear aangestuurd zodat het materiaal voor- of achteruit kan bewegen. De drive gear is voorzien van scherpe tandjes voor extra grip tijdens dit proces. Wanneer het filament, om welke reden dan ook, niet kan bewegen, zorgen deze scherpe tandjes ervoor dat stukken uit het filament verdwijnen. 

Als dit gebeurt, zult u merken dat de extruder het filament niet kan verwerken doordat er te weinig houvast is voor de tandwieltjes. De motor van de extruder draait in dit geval wel, maar het filament beweegt niet. Daarnaast is het filament zichtbaar beschadigd en zal er schaafsel achterblijven.

Grinding filament herkent u aan de volgende kenmerken:
  • Zichtbare beschadigingen aan het filament
  • Geen of onvoldoende toevoer van filament naar de extruder

Hoe kunt u grinding filament oplossen of voorkomen?

Grinding filament kan verschillende oorzaken hebben. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke aandachtspunten en de meest voorkomende oorzaken én oplossingen.
  • Pas uw retraction settings aan

    Als u een te hoge retraction snelheid of afstand heeft ingesteld, kan het zijn dat het filament het niet kan bijhouden waardoor er te veel druk op de extruder en het filament komt te liggen. U kunt eenvoudig testen of dit het geval is, door uw ‘retraction settings’ met 50% te verlagen. Heeft u hierna nog steeds last van grinding filament? Lees dan verder.
  • Verhoog de temperatuur van uw hot end

    De toevoer van filament verloopt soepeler bij een hogere temperatuur. Als u last heeft van grinding filament, kan het zijn dat de temperatuur momenteel iets te laag ingesteld is. Dit lost u eenvoudig op door de temperatuur van uw hot end met vijf tot tien graden te verhogen.
  • Verlaag de printsnelheid

    Print u op hoge snelheid? Dan kunt u ook last krijgen van grinding filament. Gebruikt u momenteel een printsnelheid van bijvoorbeeld 70 - 80 mm/s, halveer deze snelheid om te testen of dit de oorzaak is. Wanneer u de printsnelheid verlaagt, zal de extruder motor namelijk minder snel draaien waardoor de toevoer van het filament over een langere periode verdeeld wordt. 
  • Controleer de nozzle

    Heeft u na al deze tips nog steeds last van grinding filament? Dan is uw nozzle hoogstwaarschijnlijk verstopt met oude filamentresten. Reinig uw nozzle met een speciaal ontwikkelde metalen naald of reinigingsfilament. Helpt dit niet? Vervang uw nozzle dan, zodat uw prints weer van vertrouwde kwaliteit zijn.
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!