123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • De nozzle van mijn 3D printer is verstopt

De nozzle van mijn 3D printer is verstopt

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

De nozzle van mijn 3D printer is verstopt

Beweegt de printkop van uw 3D printer wel over het printbed, maar vloeit er geen gesmolten filament uit de nozzle? Dan kan het zijn dat oude filamentresten de ingang óf de uitgang van de nozzle blokkeren.

Hoe kunt u voorkomen dat de nozzle verstopt raakt?

De nozzle raakt meestal verstopt wanneer u van filamenttype wisselt. Dit is vooral het geval wanneer de smelttemperatuur verschillend is. Heeft u eerst met PLA geprint en bent u onlangs gewisseld naar ABS filament? Dit filament heeft een hogere smelttemperatuur waardoor er tijdens het printen zwarte spikkeltjes op het ABS kunnen ontstaan. Deze zwarte spikkeltjes zijn verbrandde PLA filamentresten die aan het ABS blijven plakken en op den duur de nozzle kunnen verstoppen. Print u echter eerst met ABS, dan worden de filamentresten juist niet vloeibaar tijdens het verwarmen waardoor het de uitgang blokkeert. U kunt dit eenvoudig voorkomen door regelmatig uw nozzle schoon te maken.

Hoe maakt u de nozzle schoon?

Wanneer uw nozzle verstopt is kan het schoonmaken van dit onderdeel een lastig karwei zijn. Wij raden dan ook aan om de nozzle bij iedere filamentwissel preventief schoon te maken zodat een verstopping voorkomen kan worden. Hieronder vindt u een overzicht van de manieren waarop u dit kunt doen, inclusief duidelijke instructies.
  • Verwijder het filament met een naald

    Laat de extruder afkoelen en verwijder het filament waarmee u aan het printen bent. Verwarm vervolgens de nozzle. Zodra de nozzle de smelttemperatuur van het vastzittende filament bereikt heeft, gebruikt u voorzichtig een naald om het filament door de nozzle te duwen. Pas op dat u uw vingers niet brandt en let er op dat de naald smaller is dan de diameter van uw nozzle.
  • Gebruik de ‘Cold Pull’ techniek

    Bij deze techniek gebruikt u een stuk Nylon filament om de oude filamentresten te verwijderen. Voor deze techniek wordt Nylon filament gebruikt omdat dit de hoogste smelttemperatuur heeft en hierdoor alle andere filamenttypen uit de nozzle kan verwijderen.
    • Verwijder het filament en de bowden tube zodat u het Nylon er handmatig doorheen kunt duwen. 
    • Verwarm de nozzle tot de smelttemperatuur van het Nylon. Zorg dat de nozzle minimaal 5 minuten op deze temperatuur blijft.
    • Duw het Nylon filament er handmatig doorheen en beweeg het filament op en neer zodat de resten zich aan het Nylon zullen hechten.
    • Laat het Nylon filament in de nozzle zitten en verlaag de temperatuur naar 140 graden. Zorg dat de nozzle minimaal 5 minuten op deze temperatuur blijft.
    • Trek het filament volledig uit de nozzle. Het Nylon zou nu bedekt moeten zijn met zwarte verkoolde resten.
    • Herhaal dit proces totdat het Nylon schoon uit de nozzle komt!
  • Haal de hot end uit elkaar

    Bent u een ervaren 3D expert en heeft u uw 3D printer zelf gebouwd of een upgrade gegeven? Dan kunt u er ook voor kiezen de hot end volledig uit elkaar te halen, schoon te maken en opnieuw te assembleren. Op deze manier is uw hot end weer als nieuw!
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: