123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Mijn 3D print vertoont bobbels en bulten

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn 3D print vertoont bobbels en bulten

Lijkt het alsof klodders filament, ook wel bekend als ‘zits’ (puisten), de buitenzijde van uw anderzijds perfecte print verpesten? Dan heeft uw printer waarschijnlijk last van ‘blobs and zits’. Dit fenomeen ontstaat wanneer de printkop van positie wisselt en er te veel filament geëxtrudeerd wordt bij de start of het einde van een printlaag. 

Hoe kunt u ‘blobs and zits’ voorkomen en oplossen?

Bij vrijwel iedere print is het mogelijk om de startpositie te definiëren aan de hand van het 3D object. Deze wordt namelijk gemarkeerd door een kleine oneffenheid in de vorm van een bultje. Observeer uw 3D printer om vast te stellen of de puistvorming ontstaat aan het begin of aan het einde van iedere printlaag. Minimaliseer of voorkom vervolgens deze ‘puistvorming’ door een aantal aanpassingen te doen in uw 3D printer software.
  • Pas de retraction settings aan

    Lijkt het alsof de ‘blobs and zits’ aan het begin van de printlaag ontstaan? Dan kunt u dit probleem eenvoudig oplossen door de retraction settings aan te passen onder het kopje ‘extra restart settings’. Deze instelling bepaalt de hoeveelheid filament die geëxtrudeerd wordt bij de start van een nieuwe laag. Heeft u uw ‘extraction distance’ op 1 mm ingesteld, verlaag deze dan door -0.2 mm in te vullen bij de restart settings. De extruder zal nu enkel bij de start van iedere printlaag 0.8 mm extruderen om puistvorming te voorkomen.
  • Pas de coasting instellingen aan

    Lijkt het alsof de bulten aan het einde van de printlaag ontstaan? Verhoog dan de ‘coasting settings’. Deze instelling zorgt ervoor dat de extruder net voor het einde stopt, zodat er niet te veel filament geëxtrudeerd wordt. Het verhogen van de coasting settings met 0.2- 0.5 mm is hierbij meestal voldoende.
  • Vermijd onnodige retractions

    Uw retraction instellingen dienen ter voorkoming van oozing of stringing. Indien de nozzle echter geen open ruimte hoeft te overbruggen, zal oozing enkel aan de binnenzijde van het object plaatsvinden en het uiterlijk van het object niet beïnvloeden. Activeer daarom de ‘only retract when crossing open spaces’ functie om retraction te vermijden tijdens het printen van de buitenste laag.

Als niets anders helpt

Lukt het maar niet om de ‘blobs and zits’ te voorkomen, dan kunt u ook de startpositie van iedere laag aanpassen. Wanneer de extruder namelijk aan de achterzijde van het object start met printen, zal de puistvorming niet (of minder) storend zijn voor het uiterlijk van het geprinte 3D object.

Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!