123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Over-extrusion: mijn 3D prints vertonen een oneffen oppervlak

Over-extrusion: mijn 3D prints vertonen een oneffen oppervlak

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Over-extrusion: mijn 3D prints vertonen een oneffen oppervlak

Zien uw 3D prints er slordig uit en vertonen ze oneffenheden aan het oppervlak of aan de zijkanten? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk last van over-extrusion. Dit is het fenomeen dat ontstaat wanneer er te veel filament uit de nozzle geperst wordt tijdens het 3D printen. Over-extrusion wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van onjuiste instellingen en is eenvoudig op te lossen. 

Hoe herkent u over-extrusion?

Voordat u dit veelvoorkomende probleem kunt oplossen, is het allereerst van belang dat u de verschillende symptomen van over-extrusion herkent. Uw 3D printer heeft last van dit probleem als uw 3D prints de volgende uiterlijke kenmerken vertonen:
 
De 3D print is uit verhouding
Uw 3D print is uit verhouding wanneer de vorm en afmetingen afwijken van uw ontwerp. Daarnaast kan uw ontwerp er ‘ingezakt’ uitzien, alsof de constructie bezweken is onder het gewicht van het materiaal of eventuele warmte van buitenaf.
De printlijnen zijn dik en bobbelig
Normaal gesproken horen de printlijnen van uw 3D print strak en vrijwel onzichtbaar te zijn. Test dit door een kubus met minimaal 3 omtreklijnen te printen. Lijkt het alsof er te veel lagen geprint zijn of ontstaan er druppels aan de zijkant van het model? Dan heeft u last van over-extrusion. Vertoont uw ontwerp juist gaten of ontbreken er lagen? Dan heeft u last van .
De 3D print lijkt in een soort ‘spinnenweb’ gehuld te zijn
Als er te veel filament gebruikt wordt tijdens het printen, zal de nozzle gaan lekken waardoor ‘stringing’ of ‘oozing’ kan ontstaan. Er ontstaan dan dunne draden tussen de verschillende onderdelen van uw print.
 

Hoe kunt u over-extrusion oplossen of voorkomen?

Over-extrusion kan verschillende oorzaken hebben. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke aandachtspunten en de meest voorkomende oorzaken én oplossingen. 
  • Kalibreer de e-stappen van uw extruder

Controleer of de extruder de juiste hoeveelheid filament doorvoert door het filament op twee punten te markeren: op 100 mm en op 120 mm. Controleer de huidige instellingen van de e-stappen (steps/mm) in uw 3D software door ‘M501’ in te toetsen in het ‘communication’ veld en op zoek te gaan naar de waarde die als volgt aangeduid wordt: EXXX.XX. Stel hierna de snelheid en de lengte in waarop u wilt extruden (in de slicer software). Druk op de extruder knop en meet de daadwerkelijke doorvoer van filament door de afstand tot de eerste markering op te meten.

Vul hierna alle variabelen in bij de volgende formule:
  1. ‘Steps/mm’ x ‘lengte’ = ‘X’
  2. ‘X’ / daadwerkelijke lengte van het doorgevoerde filament = nieuwe steps/mm
Wijkt de uitkomst af van de huidige steps/mm? Pas uw instellingen aan naar de nieuwe waarde zodat u geen last meer heeft van over-extrusion.
  • Pas de extrusion multiplier settings aan

Zorg ervoor dat de extrusion multiplier settings in uw 3D slicer software altijd aanstaan zodat de juiste hoeveelheid filament door de nozzle geduwd wordt. Heeft u vaker last van een verstopte nozzle of te dikke (overlappende) lagen? Dan staan deze instellingen waarschijnlijk uit.
  • Pas de flow rate aan

De optimale ‘flow rate’ is verschillend per filament type en past u eenvoudig aan in uw slicer software. Heeft u last van stringing door over-extrusion? Verlaag de ‘flow rate’ met stappen van 5%, totdat u het beste resultaat bereikt hebt.
  • Verlaag de printtemperatuur

Een te hoge printtemperatuur kan ervoor zorgen dat er meer filament gesmolten wordt dan eigenlijk de bedoeling is. Hierdoor zal het overtollige filament ongecontroleerd uit de nozzle vloeien en zowel het design als de kwaliteit van uw 3D print verpesten. Verlaag de temperatuur op gecontroleerde wijze met stappen van vijf tot tien graden.
  • Stel de juiste diameter van het filament in

Voordat u gaat printen dient u de ‘machine settings’ van uw 3D slicer software aan te passen naar de diameter van het betreffende filament. Filament is standaard verkrijgbaar in een diameter van 1.75 mm en 2.85 mm, maar wijkt hier soms toch van af. Controleer de diameter door een stuk van het filament op ongeveer tien punten te meten met een digitale schuifmaat of analoge schuifmaat. Dit doet u het beste door het filament er schuin in te leggen. Druk de schuifmaat niet te hard dicht om foutieve metingen te voorkomen. Het gemiddelde van deze resultaten vult u in bij uw slicer software voor een optimaal resultaat, zónder over-extrusion!
  • Gebruik de juiste nozzle

De standaardmaat van de nozzle die gebruikt wordt op 3D printers is 0.4 mm. Wilt u echter extreem gedetailleerde prints creëren, gebruik dan een nozzle van 0.2 of 0.15 mm. De printsnelheid ligt in dit geval wel lager, waardoor de print meer tijd in beslag neemt. Vergeet niet om de nozzle-instellingen in uw slicer software aan te passen om over-extrusion te voorkomen.

Heeft u al deze instellingen gecontroleerd, aangepast en geoptimaliseerd? Dan kunt u aan de slag met uw volgende 3D print zonder over-extrusion!
 Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: