123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
 • Home
 • Mijn extruder stopt met printen tijdens een project

Mijn extruder stopt met printen tijdens een project

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn extruder stopt met printen tijdens een project

Wanneer u bezig bent met een print in 3D kan het voorkomen dat tijdens het proces de 3D printer stopt met extruderen, ofwel uitpersen van filament. Hier kunnen meerdere problemen de oorzaak van zijn. De oplossingen op deze pagina zijn gericht op het stoppen van het printen tijdens het printproces. Heeft u hier al problemen mee vanaf de start van de print, dan verwijzen we u naar de pagina Not extruding at start of print. 

Meest voorkomende oplossingen

We zetten de meestvoorkomende oorzaken van dit probleem op een rij:
 • Het filament is op

  Hoe simpel het ook lijkt, dit is vaak het probleem wanneer er tijdens het printen van 3D voorwerpen geen filament meer uit de printkop komt. U kunt zo over het hoofd zien, dat er niet genoeg filament op de spoel zit om de print af te maken. Controleer dus voor u de andere problemen gaat onderzoeken of het filament niet op is.
 • De drive gear heeft het filament beschadigd

  Tijdens het 3D printen is de motor van de extruder constant bezig met het uitpersen van filament door de nozzle, ook bekend als de printkop. Indien u te snel wilt printen, of u probeert te veel filament uit te persen, kan het filament vast komen te zitten. Doordat de drive gear (het aandrijftandwiel voor filament) blijft draaien, kan het delen van het filament wegschaven. Het filament kan hierdoor dusdanig beschadigd raken, dat er vervolgens niet genoeg filament meer is voor de drive gear om op te pakken. Dit is het geval wanneer de extruder motor blijft draaien, maar het filament niet in beweging komt. Kijk op onze Grinding filament pagina voor de mogelijke oplossingen van dit probleem.
 • De extruder is verstopt

  Wanneer de bovenstaande suggesties niet de oplossing bieden, kan het ook zijn dat de extruder verstopt is. Deze kan verstopt raken wanneer er vuil in de nozzle, ofwel de printkop, terecht is gekomen, of door heet plastic dat te lang in de extruder zit. Een andere reden voor verstopping kan zijn dat de thermische koeling van de extruder niet goed werkt, waardoor het filament al buiten de gewenste smeltzone begint te verzachten. Kijk op de pagina clogged extruder voor enkele manieren om de extruder te ontstoppen. Indien ontstoppen niet lukt, kunt u ook een nieuwe bestellen bij 123-3D.
 • De motor van de extruder is oververhit

  Tijdens het printen werkt de motor van de extruder enorm hard en verbruikt een hoop stroom. Wanneer de extruder motor niet voldoende wordt afgekoeld, is de kans op oververhitten enorm groot. Deze motoren zijn over het algemeen voorzien van een temperatuurbeveiliging, waarbij de motor afslaat zodra het een bepaalde, te hoge, temperatuur bereikt. Indien dit gebeurt, blijven de X en Y axis motoren doordraaien en de extruder toolhead bewegen. De motor van de extruder zelf is echter afgeslagen en is hierdoor gestopt met bewegen. De enige oplossing hiervoor is de apparatuur uitschakelen en laten afkoelen. Wordt het een vaak voorkomend probleem, dan kunt u een extra koelventilator aanschaffen

  Terug naar 3D printproblemen
  Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: