123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Mijn 3D print heeft gaten en groeven in de toplaag

Mijn 3D print heeft gaten en groeven in de toplaag

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn 3D print heeft gaten en groeven in de toplaag

Wordt de buitenste laag van uw print gekenmerkt door groeven? Dan kan het zijn dat u te weinig ‘solid’ top layers heeft ingesteld. Wanneer u er namelijk voor kiest om uw infill te reduceren om filament en/of printtijd te besparen, moeten de buitenste lagen deze holle ruimtes overbruggen. Hierdoor kan het filament naar beneden zakken en ontstaan groeven.

Hoe kunt u het ontstaan van groeven in de buitenste printlaag voorkomen?

Het ontstaan van deze groeven heeft alles te maken met het infill percentage en het fenomeen dat ook wel bekend staat als bridging. Er zijn meerdere oplossingen voor dit probleem, die wij hieronder toelichten.
  • Verhoog het aantal solid top layers

    Voor een egale buitenste laag, is het belangrijk dat deze minimaal 0.5 mm dik is. Print u met een laaghoogte van 0.3 mm, dan betekent dit dat u minimaal 2 solid top layers nodig heeft voor uw 3D print. Print u met een dikte van 0.1 mm, dan moeten dit er minimaal 5 zijn. Merkt u dat bij het printen van bijvoorbeeld 2 lagen, groeven ontstaan. Verhoog dan het aantal solid top layers naar 4 of 5 en kijk of het resultaat verbeterd.
  • Verhoog het infill percentage

    De infill vormt de fundering van uw 3D print. Wanneer dit percentage te laag is, ontstaan er grote lege ruimtes die overbrugd dienen te worden door de top layers. Heeft u een infill percentage van bijvoorbeeld 30% gekozen, verhoog deze waarde dan naar 50% om de structuur aan de binnenzijde en hiermee ook de buitenzijde te verstevigen

Er zitten groeven in de buitenste laag van mijn print

Indien u na het verhogen van het aantal solid top layers en het infill percentage nog steeds last heeft van groeven in de buitenste laag, kan het zijn dat u last heeft van under extrusion. Dit is het fenomeen waarbij de extruder te weinig filament doorvoert naar de nozzle. Hierdoor kunnen er gaten ontstaan in uw 3D print en zelfs hele lagen ontbreken. In ons artikel over under extrusion, leest u meer over het herkennen en oplossen van dit printprobleem.

Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: