123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Mijn printlijnen zijn bobbelig door inconsistente extrusie

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn printlijnen zijn bobbelig en van wisselende kwaliteit

Als u merkt dat uw printlijnen bobbelig zijn of in dikte verschillen, kan het zijn dat u last heeft van ‘inconsistent extrusion’. Om een strakke en perfecte rechte lijn te kunnen printen, is een constante toevoer van filament essentieel. Bij de minste of geringste afwijking in het filament of de toevoer, zult u last krijgen van printlijnen van wisselende kwaliteit die kenmerkend zijn voor inconsistent extrusion.

Hoe kunt u inconsistent extrusion oplossen of voorkomen?

Inconsistent extrusion kent vele oorzaken en heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van uw gehele 3D print. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken én oplossingen.
 • Zorg voor een soepele filamenttoevoer

  Controleer of de filamentspoel vrij kan bewegen en soepel ronddraait zonder dat het filament verstrikt raakt. Wanneer er een bepaalde weerstand op de spoel zit waardoor het filament niet makkelijk kan afrollen, veroorzaakt dit een inconsistente filamenttoevoer. Dit kunt u eenvoudig controleren door een bepaalde hoeveelheid filament te extruderen en bovengenoemd proces te observeren.
 • Voorkom een verstopte extruder

  Een schone nozzle is essentieel voor een kwalitatief hoogwaardige print en strakke printlijnen. Als uw nozzle verstopt is, kunt u al langere tijd last hebben van zwarte plekjes op uw filament. Dit zijn verkoolde filamentresten die verwijdert dienen te worden zodat de nozzle weer goed kan functioneren. Controleer daarom of uw nozzle verstopt is met de ‘cold pull techniek’ die omschreven wordt in ons artikel over clogged nozzles. 
 • Verhoog de hoogte van uw printlaag

  Indien er niks mis is met de filamenttoevoer of de nozzle, kan het zijn dat de waarden van uw printlagen te laag zijn. Hebben uw printlagen namelijk een extreem lage waarde van slechts 0.01 mm, dan is de opening waar het filament doorheen kan vloeien wellicht te klein. Verhoog de laaghoogte om te controleren of het probleem hiermee opgelost is.
 • Controleer de ‘extrusion width’

  Wanneer u een extrusion width heeft geselecteerd die significant kleiner is dan de diameter van uw nozzle, kan dit leiden tot inconsistente extrusie. Zorg er daarom voor dat uw extrusion width 100 tot 150% van de nozzle diameter beslaat. Probeert u namelijk een extrusion width van 0.2 mm te printen met een nozzle van 0.4 mm, dan is het vrijwel onmogelijk om een consistente rechte lijn te produceren. Wilt u toch graag met een kleinere diameter printen? Vervang dan uw nozzle!
 • Zorg voor hoogwaardig kwalitatief filament

  Veel extrusie problemen zijn terug te brengen tot de kwaliteit van het filament. Hierbij gaat het niet alleen om de samenstelling van het filament maar ook om de consistentie van de diameter. Daarnaast trekken bepaalde filamenttypen water aan uit de lucht waardoor de kwaliteit op den duur verslechterd en de algehele levensduur van het filament drastisch verkort wordt. Overweeg daarom om uw filament op te slaan in een dry box

Controleer de extruder op mechanische problemen 

Heeft u na het checken van bovengenoemde oplossingen nog steeds last van ‘inconsistent extrusion’, dan is het probleem hoogstwaarschijnlijk van mechanische aard. Het filament wordt namelijk doorgevoerd via ‘drive gears’. Wanneer deze niet strak genoeg afgesteld zijn, hebben de drive gears onvoldoende grip waardoor er te weinig filament doorgevoerd wordt. Zijn de drive gears juist te strak afgesteld dan kunnen er stukken uit het filament weggebeten worden. Dit staat ook wel bekend als grinding filament. De instellingen van de extruder controleert u eenvoudig in de 3D printer software.

Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!