123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Welke 3D printervulling moet ik gebruiken?

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Het oppervlak boven het support materiaal van mijn 3D print is oneffen

Vertoont het oppervlak van uw 3D prints oneffenheden na het gebruik van support materiaal? Dan zijn er waarschijnlijk een aantal aanpassingen in uw slicer software nodig. Wanneer u complexe overhangende ontwerpen print, is het gebruik van support filament of ondersteuning essentieel. Hierdoor kan echter wel aan de onderzijde van de print, net boven de support fundering, een oneffen oppervlak ontstaan. 

Hoe verbetert u de kwaliteit van het oppervlak?

Verbeter de kwaliteit van het oppervlak met de volgende tips, die voornamelijk gericht zijn op aanpassingen in uw slicer software. 
 • Verlaag de layer height

  Wanneer u de ‘layer height’ verlaagt of zelfs halveert, worden er dubbel zoveel lagen geprint. Uw printer kan hierdoor kleinere stappen zetten bij het creëren van overhangende lagen. De gehele structuur wordt hierdoor steviger, gladder én de benodigde hoeveelheid support materiaal is ook minder. Daarnaast verlaagt het de totale printtijd en verhoogt het de kwaliteit aanzienlijk.
 • Pas het support infill percentage aan

  Net als bij het kiezen van de ‘reguliere’ infill structuur van uw 3D print, kunt u de dichtheid van de ‘support infill’ ook aanpassen. Het gebruikelijke percentage ligt tussen de 20% en 40%. Gaat de 3D print hangen (drooping)? Dan is er te weinig support en dient u het support infill percentage te verhogen.
 • Voorkom hechting van het support materiaal

  Hoewel uw print voldoende ondersteuning moet krijgen bij overhangende delen, wilt u hechting van het support materiaal te allen tijde voorkomen. Het is dan ook essentieel om de juiste ruimte in te stellen tussen de support fundering en de print. Dit doet u door de ‘vertical seperation layers’ en ‘horizontal part offset’ instellingen aan te passen in uw slicer software.
  • Vertical seperation layers

   Print u met hetzelfde materiaal? Dan is het verstandig om de vertical seperation layers aan te passen naar één of twee. Vult u hier nul in, dan zullen de twee delen hoogstwaarschijnlijk met elkaar versmelten, waardoor ze lastig te scheiden zijn. Print u bijvoorbeeld met in water oplosbaar PVA filament, dan is dit geen probleem.
  • Horizontal part offset

   Deze instelling zorgt voor de juiste afstand aan de zijkanten. Waarden van 0.2 mm en 0.4 mm zijn gebruikelijk, maar de exacte instellingen zijn afhankelijk van het type extruder en filament dat u gebruikt.
 • Gebruik een tweede extruder

  Wanneer u een dual extruder printer heeft, wordt het printen met speciaal ontwikkeld support materiaal zoals PVA, kinderspel. Het is bij dit type printers namelijk mogelijk om met twee verschillende filamenttypen te printen. Bij een printer met slechts één extruder, bent u gebonden aan het gebruik van één type materiaal. Bent u een echte 3D pro of technisch onderlegd? Geef uw bestaande printer een upgrade door zelf een tweede extruder te monteren..
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!