123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Mijn 3D print vertoont ongewenste lijnvorming

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn 3D print vertoont ongewenste lijnvorming

Steken er dikke lijnen uit aan de zijkant van uw 3D print? Dit hoort uiteraard niet! Uw 3D print is opgebouwd uit honderden verschillende lagen filament, die opgestapeld worden zodat ze uiteindelijk één effen geheel vormen. Soms ontstaan er echter dikkere lagen die herhaaldelijk uitsteken en een soort patroon vormen. Deze lijnvorming kan verschillende oorzaken hebben en is met een aantal handige trucs op te lossen.

Hoe kunt u deze lijnvorming oplossen of voorkomen?

Lijnvorming aan de zijkant van uw 3D print kan verschillende oorzaken hebben. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke aandachtspunten en de meest voorkomende oorzaken én oplossingen.
  • Gebruik kwalitatief hoogwaardig filament

    Deze vorm van lijnvorming wordt grotendeels veroorzaakt door filament van slechte kwaliteit. Als de diameter van het filament bijvoorbeeld een afwijking van 5% heeft over de gehele lengte, betekent dit dat het filament een afwijking van 0.05 mm zal vertonen tijdens het printen. Het is daarom erg belangrijk om consistent en kwalitatief hoogwaardig 3D filament te gebruiken.
  • Zorg voor een stabiele temperatuur van de extruder

    De meeste 3D printers gebruiken een PID controller om de temperatuur van de extruder te reguleren. Als deze PID controller niet op de juiste wijze is afgesteld, kan de temperatuur op den duur gaan schommelen. Doordat plastic filament verschillend reageert op hogere en lagere temperaturen, ontstaan er zichtbare ribbels in de print die zich in een vast patroon herhalen. In de regel mag de temperatuur van de extruder niet meer dan twee graden afwijken. Wijkt de temperatuur meer dan twee graden af? Dan is het verstandig om de PID controller opnieuw te kalibreren.
  • Gebruik een vlak en stevig printbed

    Als uw printbed niet helemaal vlak is en beweegt tijdens het printen, kan dit ervoor zorgen dat de nozzle bij iedere laag een andere positie inneemt. Hierdoor kan de dikte per laag variëren en zullen uw prints ongewenste lijnvorming vertonen. Controleer daarom of alle schroeven en moeren stevig vast zitten. Doe ditzelfde met de extruder, de spanning van de belts en de afstelling van de geleiding van uw printbed.
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!