123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Mijn 3D print is bedekt met dunne draden

Mijn 3D print is bedekt met dunne draden

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Mijn 3D print is bedekt met dunne draden

Wanneer uw 3D project er uit begint te zien alsof dunne draden gespannen zijn tussen de onderdelen, is er sprake van stringing en oozing. Stringing is wanneer smalle plastic draden op uw 3D print blijven zitten. Deze draden zien er uit alsof er haren tussen de onderdelen hangen. Deze draden ontstaan door oozing. Dit is wanneer de nozzle, ofwel de printkop, plastic lekt tijdens het verplaatsen naar een nieuwe plek om te printen.

Hoe voorkom ik stringing en oozing?

Wanneer er draden zijn ontstaan tussen de verschillende onderdelen van de 3D print, kunt u dit oplossen door het aanpassen van de retractie instellingen. Hierdoor wordt het filament teruggetrokken in de printkop om lekken tegen te gaan. Wanneer de printer aan een nieuw onderdeel begint, zal het filament weer opnieuw de printkop uit worden gedrukt, waardoor er in de tussentijd geen draden ontstaan. Het aanpassen van onder andere de retractieinstellingen per extruder kan helpen om stringing en oozing te voorkomen. 


Met onderstaande tips voorkomt u draden door het lekken van de printkop:

  • Retractieafstand

    Deze afstand bepaalt hoe ver het filament wordt teruggetrokken in de printkop. Hoe meer het filament naar binnen wordt getrokken, hoe minder kans op oozing. Wanneer de 3D printer last heeft van oozing kunt u de retractieafstand verhogen met 1 mm per keer. Zo bepaalt u de juiste retractie afstand om oozing en stringing te voorkomen.
  • Retractiesnelheid

    De retractiesnelheid is de snelheid waarmee het filament teruggetrokken wordt in de printkop. Wanneer het filament te langzaam naar binnen wordt getrokken, is de kans op oozing tijdens verplaatsing erg groot. Ook heeft een te snelle terugtrekking gevolgen voor de 3D print. Trekt het filament te snel terug, dan kan het niet in de volgende printbeweging naar buiten worden geperst. Het filament kan los raken van het hete plastic in de printkop of kan delen van het filament wegslijpen. De ideale retractiesnelheid kan verschillen, afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt.
  • Te hoge temperatuur

    Een ander veelvoorkomende reden van stringing is een te hoge temperatuur. In plaats van stroperig wordt het filament veel te vloeibaar, waardoor het plastic uit de printkop lekt. In tegenstelling tot een te hoge temperatuur, zorgt een te lage temperatuur ervoor dat het filament te vast van vorm is. Hierdoor kan het niet soepel uit de printkop geperst worden. Probeer de temperatuur met zo’n 5-10 graden te verlagen per keer, om te kijken of dit het probleem van de draden oplost.
  • Lange bewegingen in open vlaktes

    Stringing ontstaat doordat er tijdens de beweging filament lekt. De duur van de beweging tussen het ene en het andere oppervlak heeft hier ook invloed op. Hoe langer de extruder erover doet om zich te verplaatsen, hoe meer kans op lekken. Wanneer een korte afstand afgelegd moet worden, kan de beweging snel genoeg afgerond zijn om lekken geen kans te bieden. Indien uw 3D printersoftware de mogelijkheid heeft om het pad te bepalen, kunt u kijken of u het pad dat de extruder af moet leggen kunt verkorten. Soms is het zelfs mogelijk om het pad compleet over het plastic te gaan, waardoor open ruimtes compleet voorkomen kunnen worden.
  • Bewegingssnelheid extruder

    Een andere mogelijke oplossing is om de bewegingssnelheid van de extruder aan te passen. Door de beweging tussen onderdelen te versnellen, spendeert de extruder minder lange tijd in open vlaktes. Zo wordt de kans op lekken verkleind. 

Komt u er niet uit met de instellingen, dan kunt u de draden die op de 3D print zijn ontstaan altijd nog verwijderen met behulp van een hittepistool. Wanneer deze is ingesteld op 200 graden kunt u ongewenste draden laten smelten door de warmte 1 à 2 seconden op de draden te richten. Het geprinte voorwerp zal hier geen schade aan moeten ondervinden.
 

Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam: