123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De invulling van mijn 3D print is niet sterk genoeg

3d print helpcentrum

3D PRINTPROBLEMEN VERHELPEN

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

De invulling van mijn 3D print is niet sterk genoeg

Vertoont de binnenzijde van uw print gebreken en lijkt uw print hierdoor minder stabiel? Dan is weak infill de meest voor de hand liggende oorzaak. Infill verwijst naar de structuur (het raster) aan de binnenzijde van uw 3D print. Deze structuur verbindt de buitenste lagen met elkaar en fungeert als ondersteuning voor de bovenste lagen. Weak infill is dus kort gezegd een zwakke interne structuur.

Hoe herkent u weak infill?

Als de binnenzijde van uw 3D print instabiel oogt en tekenen van ‘stringing’ of ‘oozing’ vertoont, heeft u waarschijnlijk last van weak infill. De lijnen van het raster, die ter opvulling en versteviging dienen, zijn in dit geval draderig en niet goed met elkaar verbonden. 

Weak infill herkent u aan de volgende kenmerken:

 • Een instabiele constructie aan de binnenzijde
 • Zwakke, draderige printlijnen, ook bekend als ‘stringing’ of ‘oozing’

Hoe kunt u weak infill oplossen of voorkomen?

Weak infill kan verschillende oorzaken hebben. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke aandachtspunten en de meest voorkomende oorzaken én oplossingen.
 • Kies een sterk infill patroon

  Geen enkel patroon is gelijk, maar er zijn wel infill patronen die van nature sterker zijn dan anderen. Wij raden dan ook aan om altijd te kiezen voor een grid, triangular of solid honeycomb patroon, wanneer een stabiele structuur essentieel is voor uw 3D print. Deze patronen nemen weliswaar meer tijd in beslag, maar zijn hierdoor wel extra stevig. Patronen zoals rectilinear en fast honeycomb zijn ideaal voor prints op hoge snelheid, maar bieden minder stabiliteit.
 • Verlaag de printsnelheid

  Over het algemeen wordt het patroon aan de binnenzijde op een hogere snelheid geprint dan de buitenste lijnen. Wanneer u op een te hoge snelheid print, wordt er niet voldoende filament doorgevoerd waardoor under extrusion ontstaat. Dit lost u eenvoudig op door de printsnelheid te verlagen. Gebruikt u momenteel een printsnelheid van bijvoorbeeld 70 - 80 mm/s, halveer deze snelheid dan zodat de infill dikker en sterker wordt.
 • Verhoog de extrusion diameter

  Pas de instellingen van uw extruder aan, zodat de buitenkant van uw 3D print met een 0.4 mm diameter geprint wordt en de infill met een 0.8 mm diameter. Op deze manier wordt de binnenzijde dikker en steviger, terwijl de buitenzijde niets aan uitstraling verliest. Houd er wel rekening mee dat u op deze manier ook dubbel zoveel filament gebruikt voor de infill.
Terug naar 3D printproblemen
Terug het 3D helpcentrum

Mogelijk ook behulpzaam:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!