123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Hoe moet je het 3D printbed levelen?

Hoe moet je het 3D printbed levelen?

3d print helpcentrum

3D PRINT HELPCENTRUM

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Hoe moet je het 3D printbed levelen?

Bed leveling is één van de eerste dingen waarmee u aan de slag gaat na het kopen van een 3D printer. Het is een handeling die erg nauw luistert, want een foute instelling kan leiden tot mislukte prints. Maar hoe kunt u het beste uw printbed levelen? Wij hebben handige tips!

Wat is het doel van printer leveling?

Met bed leveling zorgt u ervoor dat de nozzle overal exact dezelfde afstand heeft tot het printoppervlak. Zo worden uw prints gelijkmatig opgebouwd en met de juiste afstelling kunnen printproblemen voorkomen worden. Lees hier alles over de nozzle hoogte en afstand van de 3D printer!

3D printer leveling in 6 stappen

Bij een Plug & Print 3D printer worden vaak instructies meegeleverd die stap voor stap de handelingen van bed leveling beschrijven. Echter, bij een zelfbouwprinter bent u vaak op uzelf aangewezen. Wij helpen u graag op weg met deze 6 eenvoudige stappen!
  1. Pak een stuk papier, standaard fotopapier is uitermate geschikt, omdat het net iets dikker is dan standaard A4-papier.
  2. Draai de boutjes en/of schroeven van de glasplaat aan.
  3. Verplaats de printkop naar het midden van de plaat en plaats het papier onder de nozzle. Schroef het printbed bij iedere hoek geleidelijk omhoog. Doe dit op zo’n manier dat u nog steeds het papier kunt bewegen, maar dat de nozzle wel voor een zekere weerstand zorgt.
  4. Laat de printkop iets omhoog bewegen (Z-hop) en verplaats vervolgens het papier en de nozzle naar de volgende hoek. Stel deze op dezelfde manier af en herhaal dit in alle hoeken, zodat zodat er geen weerstand onder zit.
  5. Start nu met de verfijnde aanpassingen; corrigeer de hoogte van het printbed door de schroeven in de hoeken verder aan te draaien. Plaats de printkop zo dicht mogelijk bij de klem en plaats het papier onder de nozzle. Gebruik een (inbus)sleutel om het printbed in te stellen. Een kleine weerstand van de nozzle op het papier is voldoende. Herhaal dit voor alle hoeken en voer een extra controle uit.
  6. Zodra alles geleveld is met klemmen, herhaalt u dit twee tot drie keer, indien nodig. U zult namelijk zien dat wanneer de ene hoek afgesteld wordt, dit ook effect heeft op de andere hoek. Het kan dus even duren, voordat alles optimaal is ingesteld. Als er geen correcties meer nodig zijn, is het printer levelen geslaagd!
-Extra tip-
Voordat u begint met het levelen, warmt u het printbed op naar de juiste printtemperatuur. Als u doorgaans met kapton of tape print, zorg er dan voor dat dit al op het printbed bevestigd is. U wilt namelijk uw printer levelen in dezelfde omstandigheden als wanneer u print.

Kan een printbed ook automatisch geleveld worden?

Er zijn 3D printers die beschikken over automatische bed leveling. Daar wordt het levelen van het printbed vóór u gedaan. Ook bij DIY printerkits zijn er diverse mogelijkheden. Als u een auto bed leveling sensor koopt, kunt u uw printer op zo’n manier instellen, dat het levelen geheel automatisch gedaan wordt. Let goed op de verschillende soorten sensoren. In veel gevallen zijn er hardware en software modificaties nodig. Soms moet u ook aan de slag met aangepaste firmware. Check dus goed of de sensor geschikt is voor uw printer.

Wanneer moet ik opnieuw mijn printer levelen?

Een 3D printer wordt allereerst geleveld vóór het eerste gebruik. Daarna hangt het een beetje ervan af of u te maken krijgt met printproblemen. U kunt namelijk aan uw prints afleiden of bed leveling nodig is. Dit kunt u merken als:
  • de print niet blijft ‘kleven’ aan het printbed
    • Een eerste laag is cruciaal voor een goede print. Die moet dan ook goed bevestigd zijn aan het printoppervlak. Als de afstand van de nozzle tot het printbed te groot is, blijft het filament onvoldoende kleven en komt deze los. Om dat te voorkomen, adviseren wij het gebruik van 3DLAC hechtspray. Overigens kunnen er ook andere oorzaken zijn, waardoor het filament niet blijft kleven. Lees snel hoe u dit probleem kunt verhelpen.
  • gaten in de eerste laag ontstaan of de lagen te dun zijn
    • Als het printbed niet volledig recht staat, kunnen er gaten ontstaan in de eerste laag. Dit komt doordat de nozzle niet continu dezelfde afstand heeft tot het printbed. Om dit op te lossen, dient u opnieuw uw printer te levelen. Benieuwd hoe under extrusion nog meer kan ontstaan? Bekijk dit veelvoorkomend probleem.
  • overtollig plastic achterblijft na de eerste laag
    • Bij een te kleine afstand tussen de nozzle en het printbed, kunt u last krijgen van filament klodders. Hierdoor kan de print op een later moment loslaten, ook tast het de uitlijning aan van de gehele print en kan de nozzle verstopt raken. Op deze pagina vindt u meer tips om klodders of bobbels te voorkomen.
Nu u inzicht heeft in de kenmerken van een ‘ongelijk’ printbed, kunt u op tijd ingrijpen. Zo kunt u de print stopzetten, waardoor zo min mogelijk filament verloren gaat. Wanneer u een (mislukte) print verwijdert van het printbed, kan het zijn dat er net iets verschuift, waardoor de uitlijning niet meer optimaal is. In dat geval zult u dus opnieuw uw printer moeten levelen. Volg dan gewoon weer bovenstaande stappen en u kunt zo weer aan de slag!

Heeft u een andere vraag?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden in bovenstaand overzicht? Bij 123-3D.nl zijn we elke dag bezig met 3D printen en vinden we het leuk om elke ontwikkeling te volgen. De kennis en ervaring die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, delen we graag met u in ons 3D print helpcentrum!
  Terug naar het 3D print helpcentrum
Terug naar veelgestelde printervragen