123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787127
Fax: 0294-787124
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Filament 3D-Printers

 

Filament 3D-printer kopen?

Bestel eenvoudig een 3D-printer die voldoet aan al uw wensen. Wij hebben printers van bekende merken zoals Creality, Flashforge, Elegoo en Anycubic. Zoek makkelijk op merk of specifieke specificaties door gebruik te maken van de filters. Vandaag besteld, morgen in huis.

 

POPULAIRE MERKEN


1 - 24 van 111

Bestel eenvoudig een filament 3D-printer

Altijd al ideeën in uw hoofd, maar kunt u niet exact vinden wat u zoekt? Waarom zou u het niet 3D-printen? Met een 3D-printer kunt u precies maken wat u in gedachte heeft. Dit kunt u doen door zelf een 3D-model te maken, maar er zijn ook vele 3D-modellen kant-en-klaar beschikbaar online. Wacht niet langer en begin vandaag nog uw reis binnen de wereld van het 3D-printen.

Wat is een filament printer?

Een filament 3D-printer wordt ook wel eens een FDM printer genoemd. Fused Deposition Modeling (FMD) is een vorm van productie waarbij materialen worden gesmolten en door een nozzle op de juiste plek naar buiten worden geduwd om zo een 3D-object te creëren. Het materiaal dat bij deze manier van 3D-printen wordt gebruikt, zijn thermoplasten. Thermoplast betekent dat het materiaal vloeibaar wordt wanneer het op een specifieke temperatuur komt.

Deze thermoplasten worden voor FDM printers aangeboden in de vorm van spoelen met filament en pelletkorrels. Spoelen met filament kunnen eenvoudig gebruikt worden met alle filament printers. Om te kunnen printen met pellets is een pellet extruder nodig. Het is eventueel ook mogelijk om met een losse pellet extruder eerst eigen filament te maken en dat vervolgens te gebruiken voor uw printer.

Hoe werkt een filament printer?

Een filament printer verwarmt filament in de printkop – de extruder – en duwt die naar buiten door de spuitmond – de nozzle. De nozzle en de bouwplaat bewegen langs de x-, y- en z-as om zo op de juiste plek aanwezig te zijn voor het filament. Het filament wordt vervolgens laag voor laag opgebouwd. Doordat de nieuwe filament laag nog warm is wanneer deze op de vorige laag wordt gelegd, smelten deze twee lagen aan elkaar vast. Zo worden deze stappen herhaald totdat het volledige 3D-model is geprint.

Cold en hot end

Een extruder heeft een ‘cold end’ en een ‘hot end’. De cold end leidt het filament naar de hot end. Die verwarmt het filament, zodat het door de nozzle naar buiten kan worden geduwd. Deze twee werken samen om precies de juiste hoeveelheid filament te gebruiken. Sommige hot ends gebruiken een kort stukje PFTE-buis aan de binnenkant. Deze kunnen echter niet hele hoge temperaturen aan. Wanneer u met materialen wilt gaan werken die op hogere temperaturen pas smelten, kunt u er beter eentje gebruiken die volledig van metaal is.

Bowden of direct drive

Er zijn 3D-printers met een direct drive extruder of met een Bowden extruder. Een direct drive extruder betekent dat het filament direct de extruder in gaat. Vaak bevindt de rol filament zich op een houder aan de bovenkant van de printer zodat deze een zo klein mogelijke afstand af hoeft te leggen. In dit geval zit de cold end direct naast de hot end. Bij een Bowden extruder zit de cold end bevestigd aan het frame van de printer. Het filament wordt vervolgens van de cold end naar de hot end geleid door een PFTE-buis.

Materialen voor een filament 3D-printer

Er zijn vele soorten filamenten beschikbaar waarmee u kunt printen. PLA, ABS en PETG zijn een aantal van de meest populaire filamenten, maar ook Nylon wordt vaak gebruikt. Elk soort filament heeft andere eigenschappen, waardoor sommige filamenten beter werken voor een specifieke print dan andere filamenten. Het ene filament is hittebestendig, het andere is flexibel.

Filamenten zijn er in alle kleuren en sommige filamenten hebben zelfs bijzondere effecten. Zo bestaan er filamenten met glitters of glow-in-the-dark effect. Ook zijn er filamenten met metaal- of houtdeeltjes er in om uw print een metaal- of houtuitstraling te geven. Bedenk vóór het printen van uw model eerst goed wat u met de print wilt gaan doen en ga dan op zoek naar een filament dat aan uw eisen en wensen voldoet. Zo voorkomt u teleurstelling na het printen.

Oplosbare filamenten

Er zijn ook filamenten die oplosbaar zijn in water of ander oplosmiddel. Deze zijn zeer handig om bijvoorbeeld supports mee te printen. Nadat uw model klaar is, hoeft u deze alleen in water of een specifieke oplosmiddel te houden en de supports zullen oplossen. Hierdoor hoeft u minder aan nabewerking te doen.

Dual extruder

Een 3D-printer kan maar één kleur of filament tegelijkertijd printen, tenzij er staat aangegeven dat de printer een dual extruder heeft. Dit betekent dat er een dubbele printerkop aanwezig is en er dus 2 filamenten tegelijkertijd geprint kunnen worden. Heeft uw printer maar 1 extruder en wilt u toch graag met meerdere filamenten printen? Dat kan met een multi filamentsysteem. Deze maken het mogelijk om met verschillende kleuren of filamenten tegelijkertijd te printen.

Voordelen van een filament printer

Printen met een filament 3D-printer is een van de makkelijkste manieren om een 3D-print te maken. Het is een zeer toegankelijke, efficiënte en populaire keuze voor zowel beginners als gevorderden. Het is eenvoudiger en goedkoper om mee te printen dan een resin 3D-printer, wat een filament 3D-printer aantrekkelijk maakt voor een groot publiek. FDM printers kunnen sterke en nauwkeurige modellen printen, die perfect zijn voor prototyping, hobby’s of onderwijs.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:

Veelgestelde vragen

Welk filament is geschikt voor mijn 3D-printer?

Dit hangt af van uw extruder en nozzle. Sommige filamenten moeten op een hoge temperatuur geprint worden. Ook zijn er filamenten die versterkt zijn met deeltjes van een ander materiaal er in,. Deze filamenten moeten met een geharde nozzle worden geprint. Controleer altijd op welke temperatuur u moet printen en of er een specifieke nozzle aangeraden wordt.

Hoelang duurt het om te 3D-printen?

De duur van uw print ligt aan de grootte van het object dat u wilt printen. Hoe groter de print is, hoe langer de print duurt. Ook andere instellingen, zoals de infill, hebben invloed op de printtijd. Wanneer u een infill met hoge dichtheid heeft, moet de printer meer materiaal printen per laag en zal deze hier dus langer mee bezig zijn.

Waar kan ik een goedkope filament 3D-printer kopen?

Goedkope filament 3D-printers koopt u eenvoudig via 123-3D.nl. Wij hebben een groot assortiment aan printers van bekende printermerken zoals Creality, Anycubic, Elegoo en Flashforge. Zoek met behulp van onze filters en vind snel een printer die voldoet aan al uw eisen. Vandaag besteld, morgen in huis.


Heeft u nog vragen over filament 3D-printers? Bekijk dan ons helpcentrum. Hier beantwoorden wij al uw vragen over 3D gerelateerde onderwerpen. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.